Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Игрите в Азия: Кой ще плаща дълга?


За БГ субтитри пуснете плейера и натиснете CC бутона.

Джонг Наншан, учен от Китайската Академия по инженерство, разкри на Конгреса Гуанджоу 2011, че Азиатските игри 2010 в Гуанджоу са оставили града в дълг за над 210 милиарда юана. Правителствени служби дори са поискали над 38 милиона юана в бюджета след като Игрите в Азия са свършили. Кой ще плаща този огромен дълг?

През 2005г. Гуанжджоу Сити обещава на Държавния съвет, че Игрите в Азия няма да струват повече от 2 милиарда. Но според Джонг Наншан, действителната цена на Азиатските игри е стигнала 257,7 милиарда юана, което е много по-високо от официалната цифра на 120 милиарда.

Гуанджоу Сити е инвестирал над 195 милиарда юана и е оставен с дълг от над 210 милиарда юана. Освен това, дори и след приключване на Азиатските игри, правителствените служби в Гуанджоу все още искат бюджет за Азиатските игри. Общо 38,2 милиона юана в бюджета са поискани от различни държавни служби в Гуанджоу тази година. Кой ще изплати тези огромни дългове на Гуанджоу?

Цай Яою, жител на град Шантоу, Гуандонг каза: "Дългът разбира се, ще се стовари отново върху хората!  Правителството мисли само как да харчи пари, хората трябва да се грижат за дълга след това. Днес високата инфлация и балоните за недвижими имоти са все начини, с които хората изплащат дълговете на правителството.”

Хуанг Джяну, професор по право в Университета на Джонгшан, смята, че управата на Гуангджонг е показала неуважение към конгреса и народа, като е надвишила бюджета за Азиатските игри без одобрение.

Жител на Гуанджоу, Джин Бай сподели: "Хората не знаят за това, защото дори градският конгрес не знае как са били изразходвани парите. Как може хората да знаят? Целият процес е неясен и със сигурност разточителен. Трябва да е много проблематично, което изисква повече пари да бъдат харчени за поддържане на стабилността."

Планът за облекчаване на бедността в Гуанджоу показва тази година, че 790 милиона от бюджета са били заделени за бедността, 500 000 средно за всяко село в бедност, което е доста незначително за облекчаване на бедността.

Интернет потребители критикуват правителството за неговата помпозност в излишни проекти и стиснатост в подобряване живота на хората.

Джин Бай поясни: "Много е просто! От излишните проекти се облагодетелстват тези длъжностни лица, които могат да направят печалба в процеса. И дългът се стоварва на хора, не на тези длъжностни лица."

Джонг Наншан предупреждава, че големият финансов дефицит в Гуанджоу ще се отрази на хората там. Такъв огромен дълг ще навреди на хората.

NTD репортери Чин Шуе, Танг Ян и Шуе Ли

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!