Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Хънтсман при дисидентка (бг субтитри през CC)

За БГ субтитри пуснете плейера и натиснете CC бутона.

Посланикът на САЩ в Китай, Джон Хънтсман посети наскоро Ни Юлан, и научи за нейните условия на живот. Хънтсман запита за преследването, на което Ни е подложена през годините, и я насърчи да отстоява позициите си. Ни публикува онлайн снимката си с Хънтсман, което предизвика жив обществен интерес.

Според Oriental Daily, на 11 февруари, посланикът на САЩ в Китай, Хънтсман, е посетил адвокатката по човешки права, Ни Юлан, във временната й квартира в пекинския хотел, Юшингонг.

Хънтсман изрази безпокойство за условията на Ни, като разбра, че водата и електричеството са спрени в нейната стая.

Ни Юлан: "Той дойде, за да научи за страданията ми през последните 10 години: как съм потискана, изтезавана, отвличана и осъдена".

Като адвокат по човешките права, Ни бе направена инвалид по време на изтезания, след което бе осъдена. След освобождаването й от затвора тя намери дома си разрушен от пекинското Бюро за обществена сигурност, което под обществения натиск й даде временна квартира в хотел Юшингонг, безплатно. По-късно полицията я тормози много пъти да напусне. Хотелът спира водата, тока и интернет в стаята й от 20 декември, 2010г. насам.

Ни каза, че полицията инструктира персонала на хотела да не й дава гореща вода, и да оставя сметки на вратата й всеки ден, карайки я да ги плати. Телефонната линия в стаята й е прекъсната, и полицията е инсталирала 2 камери в стаята.

Ни Юлан: "Те прекъснаха тръбата на водопровода. Така, че няма вода в стаята. Без вода или ток, в стаята е едва 16 градуса по Целзий. Студено е и в стаята не влиза слънчева светлина".

Въпреки потисничеството и тормоза, Ни продължи да оказва правна помощ на жалбоподаватели. Тя също спира полицията много пъти да не претърсва стаята й.

Ни: "Мисля, че полицията иска да влезе и да вземе този компютър. Той ми трябва, за да помагам на жалбоподаватели да подготвят документи. Стаята е пълна с техни документи".

Ни заяви пред репортери, че разговорът й с посланика на САЩ е бил възхитителен. Хънтсман я похвалил за нейната сила и кураж да се бори със злото, и я насърчил да продължава в този дух.

Снимката на Ни с посланика привлече много внимание онлайн. Интернет потребители коментират, че Ни е преследвана заради защита правата на жертви на съборени жилища; правителството на САЩ бе нападнато словесно от китайския режим, заради критикуване на неговите човешки права. Тази обща съдба ги е сближила.

Условията на живот на Ни привлякоха международно внимание. Според нейния съпруг, Ни е била посетена от служители на ЕС, Германия, Канада, Франция, Швеция, Великобритания, Чехия, и Швейцария.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!