Следвайте "Буднаера" в Телеграм

ЕВ

Отвличане на деца

Говорител:
Проф. Ю Джянронг, от Китайската академия за социални науки, направи микроблог за борба с отвличането на деца. Над 90 000 нетизени са го контактували за две седмици. Шест отвлечени деца са били спасени посредством снимките им онлайн. Затрогваща сцена на баща, намерил сина си, бе показана на микроблога на 8ми февруари. Това стана главна новина в почти всички китайски медии този ден.    

-----------
„Уенле, Уенле! Видях те! Нашият син е!” На 8 февруари, Пенг Гаофенг, жител на Хубей, видя най-после сина си в Пи Джоу, провинция Джянгсу. Седем годишният Пенг Уенле е изчезнал от 3 години. Денг Фей, директор на журналистическия департамент в хонконгския Phoenix Weekly, заснема цялото събитие и го излъчва на живо в своя микроблог.  

В средата на януари китайският проф. Ю Джянронг започна това движение на микроблогове за борба с отвличането на деца. Темата привлече бързо над 480 000 отзива. Същевременно Денг Фей, от Phoenix Weekly, призова за сформиране на доброволна група за борба с отвличането на деца, за да увеличи обсега на своята дейност.

33-годишният, Пенг Гаофенг, успя да намери своя син в над 6000-те  постинги на микроблогове. Бе съобщено, че това е 6-тото поредно дете, спасено след създаването на този уебсайт. Успехът на микроблоговете дава нова надежда на много родители, които са загубили децата си.

Фенг Джянлин, родител на изчезнало дете от Шанши, каза: „Благодарение на широкото покритие от микроблогове, съобщенията могат да стигнат до много хора”. Друг родител на изчезнало дете, Джанг Шуехонг, също сподели: ”След като чухме новината реализирахме, че хората са загрижени за нас, което засили надеждите ни”. 

Въпреки породения от движението широк отзив, Уанг Шяошанг, известен културен коментатор, изрази загриженост за потенциалната опасност от него, като например, вероятността то да накара трафикантите да преместват децата по-бързо.

Според английското списание Observer, в Китай изчезват всеки ден средно по 192 деца, а според експерти, 200 000 деца изчезват в Китай всяка година, като само 0.1% от тях биват намерени. Тези деца могат да бъдат осиновени, да станат жертви на събиране на органи, на нелегален детски труд, или да бъдат използвани за проституция или порнография. 

По време на тазгодишната Китайска Нова година, над 10 деца се появиха по пътищата за будистки туристически места в Гуангдонг. Някои от тези деца нямаха крайници. Откъде са тези деца-инвалиди? Как са станали просяци? Нетизени смятат, че тези деца са били здрави, но са били осакатени след отвличането им и са станали източник на доходи за мафията. 

New Epoch Weekly съобщи, че Пенг Гаофенг, който апелира за създаване на закон срещу отвличането на деца, е казал, че еднакво ненавижда безразличните власти и трафикантите. 

Съгласно сегашните закони в Китай, закупуването на отвлечени деца не е престъпление.

NTD репортери: Ли Тинг, Лянг Шин и Джу Ди - Китай

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!