Следвайте "Буднаера" в Телеграм

ЕВ

70-годишнен срок за земята

Говорител:
Китайското правителство регулира земята за построяване на жилища със закона за право на собственост до 70 години. Наскоро кметството в Шанхай издаде нареждане, според което след тези 70 години, правителството може да вземе обратно земята, без компенсации за собственика. Това предизвика много безпокойство сред обществеността. Анализатори смятат, че новата регулация противоречи на закона и е предизвикателство към общественото мнение. 

---------------
През 1990г. Държавния съвет на Китай издаде временни регулации за държавната земя в градските райони, определяйки 70 години като максимален период за жилищно ползване на земята. През 1994г. тези регулации бяха променени и включиха условие, при което собственикът може да удължи този период, ако подаде молба до една година от изтичане на 70-годишния срок. 

Сега Beijing News съобщи, че в последното си нареждане шанхайското кметство е съобщило следното: „Земята ще бъде вземана от правителството след изтичане на крайния срок, с определени компенсации”.

Ако обаче земята се използва за държавни проекти, тя се отнема без никакви компенсации за собственика. Този 70-годишен срок ще започне да изтича след 10г. Въздействието на това ново шанхайско разпореждане е неминуемо.    

Икономистът, Ма Гуангюан, писа в своята статия под заглавие „До кога ще трябва да се тревожим за 70-годишния срок”: „Хората се тревожат за 70-годишния срок поради две причини: скачащите цени на жилищата и безсилието пред злоупотребите с властта от правителството”.

В отговор на запитване от медиите, Шанхайското бюро по земите каза, че земя, която не е одобрена за удължаване на периода, ще бъде взета обратно от управата за обществената полза. Хората запитаха какво означава за обществена полза и настояха да се даде ясна дефиниция на понятието „за обществената полза”.    

Ху Шингдоу, професор в пекинския Институт за технологии, смята, че нито китайските системи за недвижими имоти, нито цените на жилища са благоразумни, както и че е несправедливо хората да получават право върху земята само за 70 години. Ху каза: „В развитите страни, когато купуваш жилище притежаваш и земята, на която е то.  Това не е случаят в Китай и въпреки това жилищата са скандално скъпи. Това е безразсъдство”.

В своята статия, Ма Гуангюан също посочва, че земята става все по-изтощена. Местните управи са принудени да търсят начини да правят печалба от земята, която притежават. Новото разпореждане на шанхайската управа е пробно. Хората трябва да са предпазливи.

Г-н Уу каза: „Властите няма да вземат обратно жилищата. Но ще наложат високи такси за земята след 70-годишния срок. Те го правят заради парите. Аз мисля, че тях ги интересуват единствено парите”. 

Обществеността е много важна за това ново разпореждане. В коментар, публикуван от китайска медия, авторът пита защо шанхайската управа смее да пренебрегва настоящия закон и общественото мнение, и да издаде подобно нареждане, което нарушава закона и предизвиква тревога у населението.      

NTD репортери: Ли Тинг и Уу Хуиджен - Китай

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!