Следвайте "Буднаера" в Телеграм

"Малки зайчета"

Говорител:
Анимацията „Малки зайчета” (“Little Rabbit”), направена по случай тази Китайска Нова година, Годината на Заека, предизвика дебати веднага щом бе публикувана онлайн. Тя критикува проблемите в съвременен Китай и спечели високите похвали на нетизени, но беше бързо свалена от китайските уебсайтове. Директорът, Уанг Бо, каза че тази анимация е просто отражение на социалните проблеми, и той ще продължава да търси теми, вълнуващи обществеността, за да направи още серии от „Малки зайчета”.

-----------------
Анимации, които показват нашето съвремие и разобличават социалните проблеми, стават все по-популярни в интернет. В „Малки зайчета”, малкото зайче умира след като консумира замърсено мляко, друго зайче са самозапалва, заради насилственото събаряне на дома му, трето бива блъснато под камион, а четвърто е прегазено от кола, чийто шофьор крещи, че баща му е Лу Ганг…

Всички тези случаи са до болка познати на хората. Този анимационен филм бе свален от интернет в Китай, но все още е на YouTube. АП съобщи, че анимацията „Малки зайчета” е свалена от главните уебсайтове в Китай, защото отразява социални проблеми, като отровена храна, насилствено прилагане на закони и злоупотреби с власт.   

Джоу Шугуанг каза: „Те се опасяват от влиянието на тази анимация. Властите казаха, че в нея има много насилие. Смятам, че това е извинение, за да я свалят от уебсайтовете. Комунистическият департамент за пропаганда смята, че тази анимация ще предизвика обществена чувствителност и недоволство”.  

Уанг Бо, директор на компанията Beijing Animation Co. Ltd., чиято продукция е „Малки зайчета”, каза за радио Свободна Азия, че е много разочарован, защото не разбира как тази анимация нарушава държавните регулации. Въпреки, че „Малки зайчета” се появи само онлайн и за кратко, много хора са я гледали.

Според Йе Ду, писател на свободна практика от Гуангджоу, медиите се контролират от правителството и не отразяват гласа на народа. Затова интернет се е превърнал в единствената платформа, където хората могат да изразят своето мнение. Китайският режим винаги е цензурирал съдържането на интернет.        

Йе Ду каза: „Такива гласове не са приемливи за някои заинтересовани групировки. Департаментите за контрол на интернет, като Internet Management Bureau и Press Office, прибягват до всякакви средства, за да задушат такава критика и обществен глас”.    

Официалната власт заговорничи със заинтересовани групировки и ограбва хората, смята Йе Ду. Положението е нетърпимо. „Анимацията отразява реалността в Китай – каза Йе – включително насилственото събаряне на домове. Свидетели сме на засилващо се недоволство и угриженост на цялото общество по този въпрос. Може да се каже, че като цяло насилственото събаряне на домове е изцапано с кръв”.

Доста анимации, критикуващи цинично настоящи проблеми, са все още популярни онлайн. Като например „Пазар за недвижими имоти и шоуто на Пролетния фестивал”, анимация, която критикува остро новогодишната програма на Централната телевизия, показвайки горчивината на хората от скачащите цени на имотите. Тази анимация привлече 600 000 посетители и почти 10 000 коментара. Един нетизен дори я нарече „шедьовър”.

През май нетизени направиха пародия на реклама за политическата реформа, озаглавена „За ядене, нещо е по-добре от нищо”. В рекламата се показва нещо под формата на изпражнение, което се слагат в микровълнова печка, претопля се отново, след което се добавя гарнитура. Иронията на рекламата показа, че както и да се претопля и гарнира, политическата власт си остава все същата.     

NTD репортери: Чанг Лун, Ли Тинг и Шуе Ли – Китай

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!