Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Култа към власт

Говорител:
„Да си държавен служител” вече не е кариера само за възрастни. В Китай това е стигнало и до децата. Съгласно проучване, 90% от учениците искат да са „лидера на класа”. Експерти смятат, че това отразява културата на „култа към власт” в комунистически Китай.

-----------------
Съгласно Legal Evening News, проучване, направено сред 180 първокласници в 10 начални училища в Пекин показало, че 89.5% от анкетираните са искали да бъдат лидер на класа. Децата, които са казали, че не се интересуват от това, са били под 1%.  

Напрегнатостта и важността при избирането на лидер на класа са не по-малко от тези при възрастните – необходими са кампании, подаръци, вечери и дори връзки в чужбина.

Според Huaxi City Daily, началното училище Гонгчен Чяо в Хангджоу наскоро е избрало комитет „Млади пионери”. Училището е отворило интернет страница за гласуване. Но това е предизвикало „изборна” война.

За два и половина дни 25 кандидати са получили повече гласове от общия брой на ученици в училището. Гласовете за „победителя” са почти 70 пъти повече от броя на гласувалите. Някои родители са използвали компютрите си, за да гласуват без прекъсване. Дори близки и приятели в чужбина са участвали в гласуването.       

Защо се получава този феномен? Според проучването децата искат да са лидери, поради следните причини: искат да са на върха, да имат власт да управляват хора и да имат връзки с учителите. Що се отнася до учениците в средните училища, първите две причини са очакванията на родителите и парите.

Експерти смятат, че преобладаващата мания за лидерство в класа е отражение на „култа към власт” в Китай. Сингапурският Straits Times писа, че Уанг Джин, професор по социални науки от Университета на Джонгшан, придава този феномен на намесата на властта в образованието. От началното училище до колежа, позицията на лидер се използва като награда за учениците.

Уанг Нинг, декан на Катедрата по социология в Университета на Джонгшан, смята, че децата са повлияни от възрастните. Някои възрастни копнеят да са държавни служители, заради облагите. Така заблуждават и своите деца, които се учат да преценяват хората по постовете им.    

По време на откриване на състезание в експерименталното основно училище №2 в Шанхай, над 700 ученици от 6-ти клас са накарани да приветстват държавни служители по време на часовете си, стоейки прави с цветя в ръце от 8 до 11:30ч. сутринта.

В статия на Шие Фуминг на Red Net пише: „Защо култът към власт е напоен с нашата кръв, която не може да бъде отмита? Защото дори учениците са свидетели на високопарните превземки на държавните служители и научават за техните облаги. Как да не боготворят властта! В учебниците се дават примери за държавници и за това „колко добре е да си държавен служител”.  Как тогава да не попаднат в капана на култа към власт?”

NTD репортери: Ли Джинг и Гуо Джинг – Китай

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!