Следвайте "Буднаера" в Телеграм

"Принцовете" искат реформа

Говорител:
През последните години известната като „Детска асоциация Ян’ан” става все по-активна в Китай. Тази асоциация е съставена от т.нар. „принцове без власт”. Наскоро те се събраха и написаха писмо до 18-я конгрес на комунистическата партия, който ще се проведе следващата година. Както и други, те също призовават за политическа реформа. Според анализатори, тяхната причина да говорят за политическа реформа е да задържат своите родители на власт.   

--------------
Въпреки, че „Детската асоциация Ян’ан” говори рядко по политически въпроси, техният семинар в Пекин миналия месец имаше политически характер. Участниците включваха членове на асоциацията и държавни учени. „Принцовете” казаха: „Най-големия проблем на Китай е корупцията в Китайската комунистическа партия. Хората не могат повече да издържат”. Участниците дадоха също така препоръки.

Хонконгският Apple Daily цитира проф. Ху Шингдоу от пекинския Институт за технологии: „”Принцовете” искат ККП да се промени, така както и обикновените хора. Разликата е, че което хората искат е демокрация, докато „принцовете” искат да запазят властта за поколението на бащите си”.

Пекинският учен, Сима Хан, каза, че омразата и недоволството на китайския народ растат. ”Принцовете” може да се тревожат, че партията ще падне ако не се промени. Активистът за човешки права, Мо Джянганг, смята, че самата ККП е една измамна и брутална група.

В книгата „Девет коментара за комунистическата партия” пише, че родителите на тези „принцове” някога са казали: „Китай има 800 милиона народ, как може да няма борба? На всеки 7-8 години трябва да има Културна революция”. Книгата показва, че дори и да промени вида си, ККП няма да промени своята природа. 

Президентът на Федерацията за демократичен Китай, Фей Лянгйонг, каза, че в последните години ККП се е превърнала в мафиотска група. Тя призовава за „изграждане на хармонично общество”, „ориентиране на народа” и „прогрес в крак с времето”, но това е само за да заблуди китайския народ. Едно след друго, по цял Китай стават жестоки престъпления, като отвличания, похищения и дори използването на военни, за да се избиват хора, застъпили се за своите права. 

Уу Гаошинг, дисидент от Джеджиянг, сподели: „Може да се каже, че е решаващо в Китай да има реформа. Социалните конфликти са твърде напрегнати. Веднъж избухнат ли, ще са неконтролируеми. Политическата реформа има друго значение. Тези, които имат облаги от ККП, призовават за мнима политическа реформа, за да заблуждават хората. В момента дори нямаме открити избори на областно ниво, нито на градско ниво”.

Онлайн писателят, Ли Тао, каза, че ККП все още държи на „диктатурата на пролетариата” и не позволява да има политическа многопартийност. Тя е против демокрацията и разделението на властта. По времето на Мао, на повърхността най-висшият ръководен орган бе постоянния комитет на политбюро, но в действителност това бе еднолично диктаторство на Мао. 

„Детската асоциация Ян’ан” беше основана през 1984г. Нейни членове са тези, чийто родители са влезли в партията преди 1949г. С други думи, това са децата на управляващия елит от партийни кадри в Китай днес.

NTD репортери: Лянг Шин и Танг Ян – Китай

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!