Следвайте "Буднаера" в Телеграм

"Съжалявам татко"

Говорител:
Случаят на Чян Юнхюи (Qian Yunhui) от Юечинг (Yueqing), продължава да привлича вниманието. Наскоро неговият син, Чян Ченгшу (Qian Chengxu), е подписал с местната управа споразумение за парична компенсация, възлизаща на над 1 милион юана, за което той каза в интервю пред медиите: „Съжалявам татко”. 

--------------
Докато активисти за човешки права работеха усилено, за да апелират към обществеността да изиска разследване на случая около смъртта на Чян, неговият син, Чян Ченгшу, е подписал споразумение с управата на гр. Пучи (Puqi).  

Oriental Morning Post съобщи, че Ченгшу, заедно с неговата съпруга, зълва и чичо, са преговаряли с местната управа на 17 януари от 9ч. вечерта до 4ч. сутринта. Накрая синът е подписал съгласие за пътно произшествие. Според съгласието, отговорният водач на МПС и свидетелите ще изплатят компенсация в размер на 1.05 милиона юана.    

Относно това, дали подписването на споразумението означава признаване на случая за пътно произшествие, чичото каза: „Какво можем да направим? Каква е ползата да не го признаем?”

В телефонно интервю с Deutsche Welle, синът Ченгшу съобщи, че натискът е бил огромен, и че той съжалява заради баща си. „Те казаха, че е пътно произшествие – бяха думите на Ченгшу – Какво можем да направим? Оказва ни се голям натиск и не можем да го понесем. Нямаше друг начин. Майка ми каза, че няма друг начин и натискът беше огромен. Почувствахме се….как да кажа? Много ми е неудобно заради баща ми”.

Според Ченгшу трупът на баща му ще бъде кремиран. Но дали всичко ще приключи около случая с Чян Юнхюи с паричната компенсация и кремирането? И дали ще бъде заглушен гласът на хората за по-нататъшно разследване?

От 14ти до 18ти януари 616 граждани подписаха петиция в подкрепа на спешна молба до Комисията за разследване случая на Чян.  

Комисията е поискала от властите да дадат отговор на китайския народ относно смъртта на Чян. Подписалите петицията включват Чин Йонгмин (Qin Yongmin),  председател на китайската Human Rights Watch; Шя Йелянг (Xia Yeliang), професор от Университета на Пекин; Ран Юнфей (Ran Yunfei), редактор от Ченгду; Сун Уенгуанг (Sun Wenguang), бивш професор от Университета на Шандонг; Йе Ду (Ye Du), независим писател от Гуангджоу, и Боб Фу (Bob Fu), директор на американската Асоциация за помощ на Китай.

Сун Уенгуанг каза: „Години наред партията контролира медиите и казва твърде много неистини. Естествено хората не им вярват. За да се разбули случаят около Чян, първо трябва да се отворят медиите и да се позволи на адвокати и специалисти от Хонконг и Тайван да дойдат и да направят разследвания. Второ, решението трябва да е обективно и справедливо, и съдът трябва да издаде независима присъда”.    

Kunming City Morning публикува наскоро статия, озаглавена „Чян Юнхюи е бил първо повален от електрически палки, после прегазен с товарен камион”. Тя цитира част от разследващия репортаж на Лию Джянфенг (Liu Jianfeng), журналист на China Economic Times. Netease News препечата също тази статия.

People’s Network публикува на своя форум „Политика” пълния репортаж на Лию Джянфенг, озаглавен „Свидетелски показания по разследването на инцидента с Чян Юнхюи”. В него се настоява централното правителство да изпрати следователи и да отвори случая за дискусии. Но статията беше веднага „хармонизирана”, т.е. свалена от сайта.

Мрежата China Human Rights Defenders публикува изявление, призоваващо за по-нататъшно разследване и справедливост за случая на Чян Юнхюи.

Йе Ду каза: „Като глава на селото, Чян е направил такава саможертва за хората. В днешен Китай това е много рядко. Затова нетизените го оценяват високо и всички искат справедливостта за него да възтържествува”.   

NTD репортери: Ли Джинг и Уанг Мингю – Китай

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!