Следвайте "Буднаера" в Телеграм

"Призрачни градове"

Говорител:
Наскоро американският Business Insider публикува сателитни снимки, показващи значително количество от така наречените „призрачни градове”в Китай, включително градовете Ордос и Баянаер във Вътрешна Монголия. Новият квартал в Дженгджоу, чийто строеж струваше 200 милиарда юана, е описан като огромен призрачен град с 90% празни сгради.

------------------------------------
Тези снимки показват, че новият квартал в Дженгджоу има широки улици и грандиозни държавни сгради, но липсват коли и пешеходци, което го превръща в призрачен град. Планираната площ за новия квартал е 150 кв. км. Архитектурният дизайн е на японския архитект Кишо Курокава. Той включва два финансови центъра, много музеи и галерии, 15 университета и безброй апартаменти. Построени са около половината от тези запланувани сгради.  

Съгласно официалната уебстраница на провинция Хубей, през август 2002г. пише, че дизайнът на Курокава ще струва 200 милиарда юана. Но годишните приходи на Дженгджоу Сити са малко над 5 милиона юана, а неговият бюджет за инфраструктура е 600 милиона юана.

През 2006г, Джоу Ганджи от китайското Общество за градоустройствено планиране, определи новия квартал в Дженгджоу като провал. Медиите в Хенан съобщиха през ноември м.г., че 90% от търговските и жилищни сгради в квартала са празни. Това са данни, събрани от група студенти за период от два месеца. Изследването включва 29 големи сгради в шест района на Дженгджоу, или общо около 11 000 жилища.

Подобни призрачни градове са нещо обикновено в Китай. Поради своята отдалеченост, призрачен град е и Ордос Кампа Ню Сити, отнел 5г. и 5 милиарда юана, за да бъде построен. Този 32 кв. км. град е класически пример за балона на китайския пазар за недвижими имоти.

Това бе потвърдено и от директора на СВСТ, Ли Джичи, който смята, че призрачните градове са неизбежни, ако усилията се насочват към строеж на нови градове, без да се взима под внимание търсенето на пазара.

Ерен Хот във Вътрешна Монголия, е издигнат в пустиня. Градът е наполовина построен и наполовина празен. Друг град, Данту в Джянгсу, е празен вече над 10 години. Районите около него нямат признаци на живот.  

През 2010г. при проведено в 660 големи града национално проучване от Китайската държавна корпорация за инфраструктура, се е оказало, че в продължение на 6 месеца 65.4 милиона жилища са били празни, които всъщност са били достатъчни, за да приютят 200 милиона население.

Този така растящ феномен на призрачни градове в Китай е показателен факт, че балонът на китайския пазар за недвижими имоти вече се е спукал.  

NTD репортери: Ли Джинг и Ге Лей – Китай

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!