Следвайте "Буднаера" в Телеграм

"Партията направлява църквата"

Говорител:
„Партията направлява църквата” е китайска отличителна черта. По време на проведеният в Пекин наскоро 8-ми Национален конгрес на католиците в Китай, неодобреният от Ватикана епископ, Джоузеф Ма Йнглин, стана ръководител на Конференцията на католическата църква в Китай. Докато епископ Фанг Шингяо, също неодобрен от Ватикана, стана глава на Китайската патриотична католическа асоциация. Очаква се, че избирането на двамата „политически” епископа ще влоши отношенията между Пекин и Ватикана, и много китайски католици са притеснени от тази перспектива.
 
-----------------------
В Китай има официална католическа църква и „нелегална” църква. Официалната е ръководена от Китайската комунистическа партия и се нарича „Патриотична църква”, докато нелегалната е лоялна на Папата.

Духовниците на нелегалната църква са често преследвани за отказа си да приемат лидерството на партията. Радио France Internationale публикува наскоро статия, озаглавена „Китай: Партията командва църквата”. Тя споменава, че епископ, посетил този национален конгрес, е отказал да гласува за назначените от правителството кандидати, но властите са излъгали и са броили и неговия глас. Всичко е било организирано предварително от властите. Делегатите на конгреса не са могли да изразят никакво несъгласие.  

Католик от Хонконг каза, че политическите сили в Пекин работят задкулисно, за да засилят влиянието на Китайската патриотична католическа асоциация. Френският вестник La Croix, съобщи, че католиците са отвратени от намесата на Китайската комунистическа партия.

Всички свещеници в Канджоу, провинция Хебей,  са написали групово писмо до правителството, изразявайки загриженост за израждането на религиозните закони в страната.

Папа Бенедикт 16-ти заклейми със съжаление този конгрес, който е в нарушение на човешките права и религиозната свобода. Ватикана не приема двете официални католически организации в Китай и заклейми китайските власти за тяхната принуда към епископи, свещници и монахини да посетят конгреса.
 
Негово Светейшество смята, че този конгрес поставя допълнителни пречки за помирението между католици в нелегалната и официалната църква в Китай, както и че нанася тежък удар на взаимоотношенията между китайската и световната църква.

Бенедикт 16-ти представи своите ясни искания към Китай. Той отрече „държавно-монополизираното общество” и изиска „католическата църква да стане напълно автономна организация”.

Наскоро Open Doors, организация за подпомагане на преследвани християни по света, публикува своя списък за 2011г., World Watch, където Китай се нарежда на 16то място.

В Китай има около 80 милиона християни, но само около 18 милиона принадлежат към официалната църква. Повечето християни са членове на нелегалните и домашни църкви.

Лидерът на германския клон на Open Doors каза, че в Китай все още няма свобода на вероизповеданието. На 11 януари международната организация за човешки права, Human Rights Watch, издаде доклад, критикуващ Китай за неизпълняване на поетите от него задължения в Национален план за действие по въпросите с човешките права в Китай, за периода 2009-2010г.

По този въпрос адвокатът по човешки права, Пу Джичянж, каза  „Този режим не може да направи нищо, за да оцелее. Няма свобода на пресата. Върховният съд е изоставил съдебната си независимост. Свободата на изразяване е ограничена. А дисидентите са обект на безумни ограничения и преследвания”.      

NTD репортери: Сонг Фенг и Шуе Ли, Китай

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!