Следвайте "Буднаера" в Телеграм

"Направих, което трябваше да направя, и казах, което трябваше да кажа"

Говорител:
На китайския учен и журналист, Лиу Бинян, не бе позволено да се върне в Китай докато беше жив. Преди години само прахът му бе върнат обратно. Сега той бе окончателно погребан, но китайските власти не позволиха на семейството му да използва негова епитафия. Медии коментираха, че комунистическата партия се
е страхувала от Лиу, докато е бил жив, и продължава да се страхува, че неговият надгробен камък може да разкаже истината.  

----------------------------
На 22 декември, прахът на Лиу Бинян бе погребан в гробище на 28 км от Пекин. Около 100 души присъстваха на службата, включително неговото семейство, колеги, и почитащи го хора от медиите.

Служители от China Youth Daily и People's Daily, където той е работил, не са присъствали. Хе Янгуанг, репортер от China Youth Daily, публикува в своя блог епитафия, която Лиу Бинян е писал за себе си: "Китаецът, който лежи тук, е направил, което е трябвало да направи, и е казал, което е трябвало да каже".

Хе Янгуанг писа в блога си: "Макар, че тези думи няма да бъдат издълбани в надгробния  камък на Лиу, те ще бъдат издълбани в сърцата на хората". Неговият блог бе веднага затворен.  

Семейството на Лиу е искало да постави тази епитафия на неговия надгробен камък, но е спряно от комунистическата партия. И все пак, епитафията получи широка гластност в интернет.

Хуанг Тянлаинг, бивш главен редактор на сп. Beixing, каза: "Написаната от него епитафия казва всичко. Тя отразява неговия живот и характер. Ние й се възхищаваме. Работехме в същата област, аз съм негов младши. Надгробният му надпис разказва неговия живот".

Лиу Бинян е един от видните журналисти на 1980те години. Неговите репортажи, като „Хора или чудовища” и „Втори вид лоялност”, разкриват корумпираността на държавните служители и бяха сензация в цялата страна. Той имаше огромно влияние върху Китай по това време, което му извоюва името "съвестта на обществото".

Писателят Тие Лиу каза за него: "Той е писател, който търси свобода и демокрация, писател за човешки права. Според него литературата не трябва да стои настрана
от живота, а да призовава за демокрация и да разкрива несправедливостите в живота. Той е автор на репортажна литература, с истории, излагащи тъмнината и корупцията в живота. Властите не бяха доволни от него и забраниха творбите му".

Лиу Бинян става член на комунистическата партия през 1940 г. Бил е зам.-председател на Съюза на писателите, имайки привилегиите на висшите длъжностни лица от партията. Той е работил също така на високо ниво в партийните вестници, China Youth Daily и People’s Daily. През 1950 г. Лиу критикува бюрократичната система и цензурата на партията. След което е обявен за десен и изгонен от паритята на Мао.

След Културната революция, Лиу използва репортажната литература, за да разкрие корупцията в комунистическата партия. През 1987 г. той бива открито критикуван от Дън Сяопин и изгонен от партията за втори път. През пролетта на 1988 г., Лиу изнася лекции в САЩ, където осъжда насилието на пл. Тянанмън. По-късно е изгонен от Съюза на писателите и китайските власти му забраняват да се връща в Китай.  

Името му изчезва от китайските медии. Изминават 20 години и името Лиу Бинян е вече ново за младото поколение. Въпреки това, той е все още чувствителна тема в китайския интернет. Когато на 22 декември бе проведена службата за погребване праха на тази влиятелна фигура от 1980те години, китайските медии не споменаха и дума за събитето.  
 
Проф. Сун Уенгуанг каза: "През 1950те г., комунистическата партия образоваше хората да са покорен инструмент на партията. Това е личност, която не позволи да е инструмент. Той каза, което искаше да каже и направи, което искаше да направи. Това трябва да е добро нещо. Но те не му позволиха да пише, дори на собствения си надгробен камък. Това е типичен пример за контрола, който китайският тоталитарен режим упражнява върху свободата на изразяване".

Хонконгският Applе Daily също писа, че комунистическата партия се страхува от Лиу, "съвестта на обществото", дори и след смъртта му. Според вестника, причината за този страх на партията от ветерани китайски учени в изгнание е, че тяхната критика към диктатурата на партията е по-прецизна от тази на някои демократични активисти. Защото повечето от тях са работили в системата на партията. Техните творби са публикувани в официалните публикации и имат дълбок ефект върху хората.  

Financial Times във Великобритания съобщи, че Лиу Бинян е смятан за един от най-уважаваните хора в чужбина. Американският писател, Харисън Солсбъри, каза: "Лиу Бинян е един от най-добрите разследващи журналисти в Китай, а може би и в света".

Лиу Бинян не е имал власт, но е имал силно влияние върху обществото. Той е искал винаги да се върне в Китай в късните си години, но комунистическата партия не му разреши. Умира през 2005 г. в САЩ. Семейството върна праха му обратно в Китай, но не е успя да направи погребение тогава, пради редица пречки.   

NTD репортери: Лианг Шин, Джоу Юлин и Джоу Тиан, Китай

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!