Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Колко са точно на брой китайците?

Хората се съмняват в акуратността на направеното наскоро в Китай преброяване на населението. Провеждащото се веднъж на 10 г. преброяване въвлича много персонал и пари, само за да се отчетат предварително определени данни. Персоналът са се поздравявали един друг с думите: „Направи ли си нормата?”

От NTD се обаждахме до два от офисите в провинция Фуджян, за да попитаме за процедурата по преброяването, но те не отговориха на въпросите ни. От единия офис ни казаха: „За тази информация трябва да попитате нашия директор”.

Относно данните за раждаемостта и популацията, Хуанг Лянгтян, бивш главен редактор на сп. Baixing, не беше изненадан, казвайки: „В Китай, независимо дали посещаваш училище, отиваш в армията или започваш работа, трябва да получиш разрешение за жителство. Семейства с повече от едно дете трябва да плащат допълнително такси, или децата им няма да получат разрешение за жителство. Някои мести управи позволяват на фермерите да имат повече деца, за да събират пари.”

Контролът върху раждаемостта е също начин да се разбере за достиженията на местните управляващи. Затова е честа практика управляващите да крият извънпланови раждания и да фалшифицират данни.

Хуанг каза: „Като много други данни, тези за раждаемостта са нагласени съобразно нуждите на правителството. Веднъж ми се наложи да прочета 5-годишния план на един град. За последните 5 години те имаха един и същи брой за раждаемост и смъртност. Новите управници ги нагласяват съобразно плана. Дори живи хора са представяни за мъртви. Един южен град имаше план за населението, който прогнозираше годишните раждания и смъртност за следващите 20 г.”

Всички местни жители, пришълци и персонал по преброяването, които питахме, казаха, че не са участвали в преброяване преди, което рефлектира проблемите, за които говори Хуанг.

Активистката по човешки права от Пекин, Ни Юлан, каза: „Аз живея в западната част на Пекин от 1984г. и никога не съм участвала в преброяване. Това е само формалност за персонала. Никой не се интересува. То служи само за заблуда на управата”.

Хуанг допълни: „Аз съм 50-годишен и досега не съм питан да участвам в преброяване. Но съм чул, че няколко пъти са провеждали преброявания”.

А г-ца Чу от Шенджен сподели: „Аз живея тук вече 12г. и никой не ни е преброявал”.  

Докато служителка от офис за преброяване каза: „В миналото не сме правили подобно нещо. Комитетът по съседство събираше данни, или наш персонал събираше данни по предприятията. Тази година искат да ходим по домовете на хората”.

Сега официалният брой на китайската популация е 1.37 милиарда. Ченг Шяононг, директор на института Съвременни изследвания в Китай, каза, че цифрата е занижена, пояснявайки: „Още преди 10г. японският министър на здравеопазването, определи по дневната консумация на сол, че китайското население е 1.4-1.5 милиарда души”.

Китай проведе преброяването през ноември, като резултатите ще бъдат публикуване през април 2011г.

NTD репортери: Лянг Шин и Шуе Ли, Китай

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!