Следвайте "Буднаера" в Телеграм

"Всеки сантиметър свобода се заплаща с кръв"

Наскоро почина известният с прямотата си писател, Ли Хонг. Неговото изказване „Всеки сантиметър свобода се заплаща с кръв” станаха прощални негови думи. Тъй като е написал много статии за преследването на Фалун Гонг практикуващи, Ли Хонг бе незаконно арестуван и осъден от китайските власти. Той никога не се предаде, нито се „призна за виновен”, казвайки „Свободата, дадена от Бог, не пада от небето. Необходими са постоянни усилия, за да се получи”.  

------------------------
В последния ден на 2010г., един почтен прям писател от Нингбо Сити, Джеджиянг, си отиде от този свят на 52-годишна възраст. Истинското име на Ли Хонг беше Джанг Джянхонг. Той е един от образованите младежи, изпратени в дълбоката провинция по време на Културната революция. Почтеността и духът за справедливост в неговите творби затрогваха читателите до сълзи.

През март 2007г властите арестуваха Ли Хонг за „подбуждане на подривна дейност срещу държавната власт” и го осъдиха на 6г. затвор. Преди това Ли Хонг беше в добро здраве. Но след престояване няколко месеца в затвора, той заболя от тежка мускулна атрофия.

Неговото семейство подаваше многократно молби за освобождаването му по здравословни причини, но властите не им отговаряха, докато накрая той стигна до смъртно легло. Когато Ли Хонг беше освободен миналия юни по здравословни причини, той не бе в състояние да говори.

Адвокатът на Ли Хонг, Ли Джянчянг, каза за ВВС и АР, че преследването на Ли Хонг е базирано на 62-те статии, които е написал, повечето от които са за събирането на органи от Фалун Гонг практикуващи от страна на властите, както и статии в подкрепа на адвоката Гао Джишенг.

За обвиненията срещу Ли Хонг съществува широкото разбиране, че са поредния коварен опит да се потисне свободата на словото. Преди арестуването на Ли Хонг през октомври 2006г., той написа статия, в която се казва: „Аз нямам какво да губя, така, че няма значение. Всъщност няма съществена разлика между големият затвор на днешното общество и малките килии на бруталните власти. До последния момент ще надигам човешки глас сред глутницата вълци”.

Преди това Ли Хонг казваше: „Свободата, дадена от Бог, не пада от небето. Ние няма да я получим с молби или компромиси, нито властите ще ни я дадат като подарък. Всеки сантиметър свобода се заплаща с кръв. Необходими са постоянни усилия, за да се получи”.   

По време на студентското движение през 1989г., Ли Хонг участва в демонстрациите на пл. Тянанмън заедно със студенти и жители на Пекин. Той е осъден на 3г. трудов лагер заради „подбуждане на контра-революционерство”. 

Освободен през февруари 1991г., той започва своята кариера като писател на свободна практика. През март 2006г., когато се появиха новините за събиране на органи от Фалун Гонг практикуващи, Ли Хонг писа за „това безпрецедентно зло на тази планета”.

Когато адвокатът Гао Джишенг беше преследван за писмата си до лидерите Ху Джинтао и Уен Джиабао, и за защитата си на практикуващи Фалун Гонг, Ли Хонг отново написа статии, критикуващи китайските власти.

Той публикува също така статии на интернет за „9-те коментара за комунистическата партия” и отказването от ККП и нейните дъщерни организации. Той писа: „9-те коментара и отказването от ККП разтърсват основите на партията. Всъщност 9-те коментара, отказването от ККП и престъплението на събиране на органи, са взаимно свързани. Това е нещо, което комунистическата партия трябва да приеме”.

Хуанг Чи, основател на Центъра за човешки права Тянуанг, каза: „Г-н Ли е известен със своята дързост и прямота, особено със своята подкрепа на правата на Фалун Гонг практикуващи. Затова той беше ненавиждан от китайските власти и получи жестока присъда и изтезания”.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!