Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Забрана на VoIP?

Говорител:
Наскоро китайското Министерство на индустрията и технологиите публикува циркуляр, призоваващ гражданите да докладват нелегално използване на интернет телефони, известни като VoIP. Това провокира загриженост и спекулации в Китай и чужбина. Хората се опасяват, че правителството ще се намеси в широко използваната Skype услуга.

-------------------------------------
Министерството публикува циркуляр на своята официална уебстраница, обявявайки намерението си да вземе решителни мерки срещу незаконни VoIP компании. То призова обществеността да е нащрек за признаци на такива компании.    

Циркулярът не посочва имена на незаконните VoIP, както и не споменава какви мерки ще предприеме. Съгласно новите регулации, за законни се считат само разговори между два компютъра в интернет. Другите интернет телефонни услуги, определени като основни, могат да се предлагат само от 3те държавни компании, China Telecom, China Unicom и China Mobile. Това беше потвърдено от  Министерството на индустрията и технологиите.
 
Циркулярът предизвика незабавни коментари сред медиите в чужбина. Уебсайтът на китайската редакция на ВВС публикува статия под заглавие „Китайската намеса в интернет телефоните притеснява индустрия и потребители”. В статията се казва: „Хората са притеснени, че бизнесът на Skype може да се сблъска със значителни проблеми”.

Немското издание на сп. Times Weekly също публикува статия, озаглавена „Китай ще забрани Skype”.  В резюмето на статията се казва: „В Китай комуникационните услуги като Facebook и Twitter са замразени. Google призна загуба. Сега широко използваната интернет услуга, Skype, също се сблъсква с корекции”.

Но китайците не са притеснени или уплашени от тези корекции. Проф. Кан Каили от пекинския Университет по телекомуникации, каза за Западни медии, че децата на висшите партийни кадри, учещи в чужбина ще използват Skype, за да се обаждат до вкъщи. Така че според него дори да се наложи стриктен контрол, нетизените ще намерят начин да продължат да използват интернет телефони. Например така в момента хората в Китай използват Facebook.

Адвокат Ли Шионгбинг, от пекинската адвокатска кантора Гаобохуа, каза, че съгласно настоящата конституция на Китай, свободата на комуникациите на гражданите е защитена от закона. Ли спомена: „Всички полицейски участъци имат сателитни чинии на покривите си, за да получават новини от страната и чужбина. Това е правото на достъп до информация, подобно на домашния интернет. Много правителствени организации също ги имат. Какъв закон те нарушават?”

Чужди наблюдатели анализират, че този ход на китайските власти представлява използване на административни лостове, за да се предпазят интересите на притежаваните от държавата компании, както и опит да се ограничи свободата на интернет комуникациите.

NTD репортери: Джао Шинджи и У Хуиджен, Китай

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!