Следвайте "Буднаера" в Телеграм

"Откъде идваме? Накъде отиваме?"

Говорител:
Висшият комунистически кадър, Шие Тао, отрази изминатия от него път в наскорошна статия, озаглавена "Откъде идваме? Накъде отиваме?" New Epoch Weekly я сравни с известната статия на Чанг Кай-Шек от 1966 г, "До членовете на Комунистическата партия".   

--------------
Шие Тао завършва университета на Джилинг през 1944 г., специалност социология, и две години по-късно става член на комунистическата партия. През 1955 г. е категоризиран като ключова фигура в "Контрареволюционната клика на Ху Фенг", и хвърлен в затвора за 10 години. След това е реабилитиран и отново назначен като професор в Народния университет, където е зам.-ректор за периода 1982-86г. Умира през 2010 г. в Пекин на 89г-на възраст.

Статията на Шие от 2007 г., "Моделът на демократичния социализъм и бъдещето на Китай", публикувана в сп. Yan Huang Chun Qiu, предизвиква широки дискусии и противоречия. Наскоро същото списание публикува друга статия на Шие, "Откъде идваме? Накъде отиваме?". В тази статия Шие пише, че по време на анти-японската война Китайската комунистическа партия (ККП) е издигала високо знамето на демокрацията и анти-японските чувства. Поради което той е влязъл в редовете на партията, в преследване на свободата и демокрацията.

В своята статия Шие пише: „Ние участвахме в демократичните движения млади,  но много от нас не разбираха напълно какво е демокрация. Ако държавата не установи демократична система и хората нямат разбиране за демокрация, то един диктатор може да бъде просто сменен с друг”.  

Той продължава: „Виждайки глада по цял Китай по време на "Великия скок напред" през 1960те години, и имайки предвид нашите първоначални желания за присъединяване към революцията, ние станахме трезвомислещи и започнахме да се съмняваме и възразяваме на идеите и действията на Мао”.

Дейвид Ли, главен редактор на New Epoch Weekly, каза пред радио Sound of Hope: „На помена на Шие Тао, някои експерти посочиха колко прав е бил Шие, когато е казал: "Мао направи китайската нация да загуби мисъл; Дън направи нацията да загуби памет". ”

Лозунгът на Шие, "Само демократичен социализъм може да спаси Китай",
разбива идеологическия монопол на партийния девиз "Само социализмът може да спаси Китай", отричайки напълно революционния социализъм. Дневникът на Чанг Кай-Шек се превръща във важен документ за изучаване в съвременната китайска история.

В навечерието на 55-та годишнина на КМТ  през 1966 г., Чианг написва стаията "До членовете на Комунистическата партия". От тази статия Ли цитира: "Тактиката за борба на ККП е измама. Със своята теория и практика тя мами хората, с които работи, във всичко, което прави. Членовете на ККП са измамени така, както и КМТ, но разликата е, че аз бях първият, който разкри нейните измамни тактики. Днес вие сте измамени и преследвани до такава степен, защото не ме послушахте и последвахте ККП, мислейки, че тя е честен комунистически лидер".

Чанг Кай-Шек прави компромиси с комунистическата партия дълги години и е мамен много пъти. Шие Тао също се осъзнава в 80-те си години. А какво може да се каже за китайците, живеещи в Китай днес?

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!