Следвайте "Буднаера" в Телеграм

"Когато пожелаем да изчезнеш, ще изчезнеш"

Известният китайски адвокат по човешките права, Гао Джишенг, е изчезнал от април 2010г. Девет месеца след изчезването му АП публикува свое интервю с Гао от миналия април, където той разкрива как е бил изтезаван от полицията.

--------------
На 10ти януари АП съобщи, че по време на своето кратко появяване преди 9 месеца, Гао е дал детайлно описание на жестокото малтретиране, което е получил в затвора. Гао е поискал да не се изнася това пред обществеността, освен ако той не изчезне, или успее да отида на „сигурно място”. Две седмици след интервюто Гао изчезва отново.

В интервюто си за АП, Гао казва, че в предходните 14 месеца е бил държан в затвори в Пекин, Шанши и Шинджянг, и е бил подложен на неописуемо жестоки изтезания и насилие. Полицаите са съблекли Гао гол и са го били с пистолети. В продължение на 2 дни и нощи са го били на смени. Когато се изморявали, връзвали ръцете и краката му с найлонови торбички и го хвърляли на пода докато си починат, след което пак започвали боя.

Тези новини предизвикаха дълбока болка у съпругата на Гао, Генг Хе, която каза: „Аз чувам за това за пръв път. Той не ми е казвал за изтезанията, на които е подлаган. Не ми каза нищо, когато говорихме през април. Но когато прочетох репортажа на АП и видях неговата снимка, той изглеждаше с 20г. по-стар от когато аз напуснах. Знам, че може да е бил подложен на дори още по-жестоки мъчения.”

Гао казва, че изтезанията са били по-лоши от тези при предишното му изчезване през 2007г., когато държавна сигурност са му прилагали електрически шокове в гениталиите и са слагали горящи фасове на очите му, което е довело до неговата временна слепота. Според Гао изтезаващите го са му казвали през септември 2009г.: „Трябва да забравиш, че си човек. Ти си животно”. Пекинската полиция му е казала: „Когато ние пожелаем да изчезнеш, ще изчезнеш. Ти не си достоен дори да отидеш в затвора”. 

Уу Фан, главен редактор на China Affairs, смята, че изтезанията на Гао са по-тежки от тези, които са публикувани. Уу Фан каза: „Мисля, че АП не са включили всички думи на Гао, което иде да покаже, че той е бил подложен на сурови, неописуеми изтезания”.

Радио Свободна Азия съобщи, че съпругата на Гао, Генг, е протестирала във Вашингтон по време на визитата на Ху Джинтао в САЩ.

Според Уу Фан, АП е решила да публикува това интервю преди следващото посещение на Ху в САЩ, с надеждата да привлече вниманието на международната общественост към тази ситуация. Той призова за повече протести при следващата визита на Ху.

Уу каза: „Виждаме от случая с Гао, че Китайската комунистическа партия се отнася с хората като с животни и роби, ако те не й се подчиняват. Но дори да й се подчиниш, ти си пак едно нищожество. Затова ние подкрепяме свалянето на режима на ККП, за да се освободят хората, и за да видим Гао Джишенг свободен”.

Гао подразни ККП като беше адвокат на случаи с Фалун Гонг практикуващи. Той беше затворен през 2006г. по обвинения за подривна дейност. Неговата 3-годишна присъда беше условна. Но през 2009г Гао изчезна, след като полицията го отвлече от дома му. След кратко появяване през април 2010г., той изчезна отново.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!