Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Строг контрол над Тибет

Повече от две години след смъртоносния протест в Лхаса, столицата на тибетския автономен район в Китай, мерките за сигурност остават строги.

Наскоро местните власти организираха кратка обиколка за чуждестранни журналисти. Заместник секретаря на китайската комунистическа партия в Тибет Хао Пен потвърди плановете на режима за поддържане на строги мерки за сигурност в региона.

[Хао Пен, Заместник секретар на ККП в Тибет]:
"Искам да кажа на всички журналисти, че ние имаме способността и увереността да поддържаме стабилност в Тибет, не само сега, но и занапред. Ние ще постигнем дългосрочен ред и стабилитет.

Подобен тур бил организиран преди 2 години след смъртоносните сблъсъци. Associated Press съобщи, че при посещение на журналисти в храм тогава, група монаси извикали "Тибет не е свободен. Режимът лъже"

След това китайските власти подложили тези монаси на така нареченото "превъзпитание", заставяйки ги да изучават комунистическата доктрина.

Наскоро един от монасите казал пред журналисти: "Тогава не знаех нищо". На въпросът дали тибетците имат право на религиозна свобода, монахът отговорил с тих глас и наведена глава: "Да", съобщи New York Times.

Протестът в Тибет преди 2 години довел до насилие след като монаси, които протестирали мирно преди това били задържани. Според китайските власти броят на жертвите е 22, докато от Тибет съобщиха, че загиналите са 140. Режима блокирал временно района, забранявайки комуникациите и достъпа на външни хора.

Тибетци в изгнание и правни групи казват, че хората в Тибет живеят при трудни ограничения. Много от тях все още очакват да научат нещо за изчезналите им след протеста приятели и роднини.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!