Следвайте "Буднаера" в Телеграм

ЕС настоява за освобождаване на китайски активист

Европейския Съюз нарече "възмутително" решението на върховния съд на Съчуан за 5 години затвор за активиста Тан Зуорен. Тан бил осъден заради подривна дейност, след като разследвал как некачествено строителство довело до смъртта на много деца при земетресението в Съчуан.

В декларацията, първият външен министър на Европейския съюз Катрин Аштън призова китайския режим да освободи Тан незабавно.

Много външни министри на страни членки на европейския съюз подкрепиха декларацията. В нея се казва, че присъдата на Тан е "напълно несъвместима със свободата на изразяване", и че процедурата по процеса му не била редовна.

Тан е съден веднъж за подривна дейност, но в присъдата не се споменава разследването за смъртните случаи при земетресението. Вместо това, тя била базирана на материал за събитията на площад "Тианънмън" през 1989 г. , който той написал.

Говорителя на китайското външно министерство Чин Ган възрази срещу декларацията. Според него случаят е бил разгледан според китайския закон.

Но съпругата на Тан твърди обратното.

[Уан Чинхуа, съпруга на Тан Зуорен]:
"Не съм си променила мнението. Всеки ден си мисля, че обвиненията срещу него са неправилни. Той не е направил нищо противозаконно. Всичко, което е направил е правилно".

Според китайски правозащитни неправителствени организации, свидетели по делото на Тан били възпрепятствани да присъстват на съдебното заседание. Наскоро, по време на 12 – минутно изслушване на обжалване на делото, местните органи не позволили на Тан както и на адвокатът му да се изкажат.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!