Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Шанхайско разпятие

Книгата "Шанхайско разпятие" е компилация от жестоки събития, случили се по време на подготовката на Експо 2010 – събития, за които посетителите на изложението може никога да не разберат.

Авторът е живеещия в Пекин фотограф на "New York Times", Ду Бин, който публикува книгата си в Тайван.

Бин разказва, че срещи с шанхайски жалбоподаватели през септември 2009 г. го мотивирали да напише книгата.

[Ду Бин, Автор на "Шанхайско разпятие"]:
"Почувствах, че ако не го направя, съвестта ми няма да е спокойна и че ще направя голяма грешка. Знам, че рискувам като пиша това, но съвестта ми подсказва, че не мога да се преструвам, че не съм видял или чул за тези неща."

Жалбоподавателите в книгата са все обикновени жители на Шанхай. Когато започна подготовката за шанхайското Експо, много от тях станаха жертви на принудително преместване, за да се освободи терен за нуждите на Експото.

Ли Юфенг подала жалба в Пекин в търсене на справедливост, но била върната обратно в Шанхай и затворена в областния затвор "Янгпу". Ду Бин казва, че там тя била подложена на побой и изтезания.

[Ду Бин, Автор на "Шанхайско разпятие"]:
"Тя била завързана за голяма метална порта, с ходила, досващи земята. Ръцете й били обърнати зад гърба и заключени с белезници над главата й. В тази болезнена позиция и лишена от сън, Ли изкарала 3 денонощия, вследствие на което пръстите й били осакатени."

Ду каза, че много от жените жалбоподаватели му разказвали как били разсъбличани от мъже надзиратели и били подлагани на публично унижение.

Фотографът на "New York Times" казва, че в книгата му са събрани най-шокиращите събития, в които жители на Шанхай са станали жертви заради подготовката на Експо 2010.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!