Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Лишаване от адвокатско право за?

Китайските адвокати Танг Джитиян и Лиу Уей представиха делото на практикуващият Фалун Гонг Йан Мин миналата година пред народния съд в община Луджоу, провинция Съчуан. Те казаха пред базираната в Ню Йорк правна организация „Човешки права в Китай”, че при разглеждането на делото, съдията постоянно прекъсвал изказванията им и позволил на неизвестен мъж да снима делото незаконно.

В резултат на това, пекинското бюро по правосъдие нарече действията на адвокатите „нарушаване на реда в съда и намеса в редовната процедура на съдебния процес” и наскоро отне разрешителните им за работа доживотно.

Тан казва, че решението е против закона.

[Тан Джитиян, адвокат с отнети права]:

„Те постъпиха напълно против закона. В стремежа си да се реваншират, те решиха да ни накажат по този начин”.

Правозащитните адвокати в Китай са подложени на нарастващ натиск от режима заради защитаването на дисиденти и преследвани групи като Фалун Гонг.

Тан казва, че последователите на духовната практика Фалун Гонг са незаконно преследвани от съдебната система на Китай, след като китайската комунистическа партия (ККП) започнала преследването им през 1999г.

[Тан Джитиян, адвокат с отнети права]:

„Режима използва строгия си контрол на информация и пропаганда да демонизира по груб начин тези, които са незаконно преследвани. Независимо дали става дума за полицията, съдилищата или съдебната власт, те са станали инструменти за нарушителите на закона, легализирайки дейността им”.

Тан предупреждава, че решението за отнемане на правата им е предхождаща опасност, която може да подкопае работата на китайските адвокати.

[Тан Джитиян, адвокат с отнети права]:

„Следвайки тяхната логика при вземане на решението по този случай, от сега нататък, при всички случаи, ако държавни служители нарушат закона, а ти просто пасивно не се поддадеш на действията им, може да се каже, че прекъсваш съдебно решение, или че сериозно се намесваш в процедурите по делото, и правото ти на труд ще бъде изцяло отнето. "

Адвокатите казват, че ще апелират и използват всички законни средства да разобличат незаконните действия на китайските власти.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!