Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Съден за спиране на „Шен Юн”

Филип Ли от Хонконг се надявал да види спектакъла на „Шен Юн” в началото на годината. Но решението на Имигрантската служба на Хонконг да откаже визи на 6 от главните техници на шоуто, принуди арт компанията да откаже представленията, за които билетите бяха вече продадени.

Сега Ли съди директора на Имигрантската служба Саймън Пех за 300 хонконгски долара, които платил за билети.

Ли казва, че е загрижен не само за материалната загуба.

 [Филип Кои-Хоп Ли, жител на Хонконг]:

„Службата наруши правото на културна свобода в Хонконг и провали събития, които подпомагат културния обмен. Това води до загуби за службата, а хората усещат, че свободата им да се насладят на културата е билa потъпканa.”

Ли завел иск в Трибунала за жалби, твърдейки, че директорът Пех е нарушил Глава 3 от Конституцията на Хонконг, както и член 27 от Универсалната декларация за правата на човека. Двете гарантират правото на гражданите да участват в културни събития.

Арт компанията „ Шен Юн” е основана в Ню Йорк и представя традиционна китайска култура – култура, потискана от китайската комунистическа партия (ККП). Някои от песните и танците в спектакъла описват преследването на духовната практика Фалун Гонг от китайския режим, което продължава над 10 години.

 Световното турне на „Шен Юн” предвиждаше 7 представления в Хонконг в края на януари. Но 3 дена преди артистите да заминат за Хонконг, Имиграционната служба отказа визи на 6 от техническите лица на трупата.

 Решението предизвика световен отзвук. Мнозина вярват, че властите в Хонконг са следвали заповеди от китайския режим, който от години се опитва да спре участия на групата в много градове по света.

Неотдавна организаторите на „Шен Юн” в Хонконг предадоха 18,000 подписа на правителството и настояха за разрешение спектакълът да бъде представен в Хонконг.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!