Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Хидроенергетиката влошава сушата?

В Китай е пролет. Но голямата суша в югоизточната част на страната не позволява на фермерите да се завърнат в земите си.

Сушата е наречена най-лошата за последните 100 години. Тя е засегнала повече от 8 милиона хектара обработваема земя в този регион. Според китайската служба за държавен контрол на храните и дирекцията за помощ при суша, сушата е оставила повече от 20 милиона души от 5 провинции без питейна вода.

Някои се питат дали кризата не е причинена от хората.

Геологът Фан Шиао от службата за геоложки проучвания и изследвания на полезни изкопаеми вярва, че бързото развитие на хидроенергетиката е изиграло роля.

[Фан Шиао, Геоложки проучвания и изследвания]:

„Много от ВЕЦ-овете по протежение на големите реки не могат да предоставят вода, това е често срещан проблем. По-специално езерата Buoyang и Dongting по долното течение на река „Яндзъ” са с понижено ниво от години насам. Според някои експерти, това е заради резервоара за язовир „Три клисури”.

Според китайската академия на науките, капацитетът на китайската хидроенергетика се е увеличил със 100 милона мегавата в периода 1999-2008 г. като до 75% от общият капацитет е концентриран в югоизточен Китай.

Шиао казва, че задоволяването на ВЕЦ-овете афектира доставянето на вода за населението.

[Фан Шиа, Геоложки проучвания и изследвания]:

„ С големите инвестиции във ВЕЦ-ове, под внимание се взимат най-вече интерсите на енегрийните компании. За тях е важно да задоволяват нуждите си от вода за производтсво на енергия. Това е в противоречие със доставянето на вода за хората. За увеличаване на производството на електроенергия, язовирите задържат много вода. През зимата и пролетта, когато има по-малко вода, това може да усили недостига. "

Шиао казва,че ВЕЦ-овете също са причина за непоправими щети на екологичната система на реките. Той иска властите да координират използването на водните ресурси, като се има предвид интереса на широката публика.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!