Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Отнемане на адвокатски лиценз за защитници на Фалун Гонг

Китайските адвокати Танг Джитиен и Лиу Уей очакват да разберат дали ще им бъде наложена доживотна забрана за практикуване на професията, след като бяха обвинени в „нарушаване реда в съдебната зала и намеса в съдебния процес”.

Тези обвинения са вследствие от процес през април 2009 г., когато Танг и Лиу защитаваха Фалун Гонг практикуващ в град Луджоу, провинция Сичуан. В изявление, публикувано от правозащитната организация „Човешки права в Китай”, се казва, че съдията на делото многократно прекъсвал изказванията на защитата, ограничавал изследването на прокурорските доказателства и разрешил на неизвестно лице да снима процеса – нещо, абсолютно забранено от китайските закони.

Адвокатите решили да напуснат залата и предали защитата си в писмена форма.

На 12 април т.г. Танг и Лиу получили съобщение от пекинското правосъдно бюро, в което се казвало, че лицензът им може да бъде анулиран, заради държанието им по време на процеса преди година.

След 4-часово изслушване в Пекин, адвокат Лиу Уей каза пред BBC, че от правосъдното бюро не представили нищо, с което да докажат, че двамата са нарушили реда в залата.

Случаят изглежда е още един опит на китайския режим да упражни натиск върху адвокатите, които защитават последователите на духовната практика Фалун Гонг.

[Танг Джитиен, Адвокат, застрашен от отнемане на лиценза]:
„Ако те вземат това незаконно решение, несъмнено ще бъде голям удар върху професията като цяло. Изглежда, че наказват само нас двамата, докато всъщност това е част от ескалираща кампания срещу защитниците на човешки права.”

Голяма част от адвокатите и активистите, които се събраха да подкрепят Танг и Лиу по време на изслушването, бяха отведени от полицията.

Все още не се знае каква ще бъде съдбата на двамата адвокати.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!