Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Оцелели след ТОРС страдат от лечението

Това е Фанг Бо. През 2003 г. той оцелява след заразяване с вируса ТОРС (Тежък остър респираторен синдром). След 7 години той все още се бори, но този път с последиците от лечението, на което е бил подложен.

Според китайската държавна медия „China Daily” повече от 300 души от оцелелите след епидемията в Пекин споделят същата съдба. Те били инжектирани с хормона Глукокортикоид, който им нанесъл трайни прогресиращи увреждания като идеопатична белодробна фиброза, остеонекроза и депресия.

Един от докторите, които участвали в лечението на епидемията и който пожела да запази анонимност, каза че лечението било експериментално. Пациентите оцелели, но били оставени с тежки странични ефекти.

[Китайски лекар, Участник в експериментално лечение на ТОРС]:
„Когато експериментираха върху пациенти, не се интересуваха дали те ще умрат или ще оцелеят. Много хора станаха жертви. Повечето от оцелелите са в Пекин. Животът за тях е по-тежък от смъртта и това се дължи на лечението с хормони. Дори леко тупване може да им причини фрактура на костите.”

Той каза, че китайския режим бил загрижен единствено за това как да използва епидемията ТОРС за политически цели.

[Китайски лекар, Участник в експериментално лечение на ТОРС]:
„В Китай политиката е на първо място. Тогава те искаха да спрат разпространението на инфекцията само за да се изтъкнат пред международната общност.”

Според „China Daily” здравните служители в Китай били предупредени за опасностите на лечението с хормони още преди 2003 г., но чак през 2005 пекинското здравно бюро признало рисковете от подобно лечение.

Между 2002 и 2003 г. вирусът ТОРС зарази повече от 5000 души в Китай и уби 349. Китайския режим бе обвинен, че прикрива същетвуването на заразата, а впоследствие и мащабът на нейното разпространение.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!