Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Лондон: доклад за човешките права

Външното министерство на Великобритания представи 12-ия си годишен доклад за човешките права.

Британският външен министър Дейвид Милибанд изнесе реч.

Докладът включва данни за държави, в които ситуацията с човешкитеправа създава безпокойство у британското правителство и описва положението на човешките права в световен мащаб през последната година.

Малибанд се завърна неотдавна от Китай, където води разговори с представители на властта. Китай е една от страните, включени в доклада.

[Дейвид Милибанд, външен министър на Великобритания]:

„В Китай 2009 г. приключи с екзекуцията на душевноболния британски гражданин Акмал Шейх и затварянето на известни правозащитни активисти. Повдигнах тези случаи по време на посещението ми вКитай”.

В доклада бяха включени случаи в Китай като: изчезването на адвоката по човешките права Гао Джишън преди година, подтискането на Тибет и смъртните присъди в провинция Шинжиан.

Докладът пропусна да изтъкне преследването на духовната практика Фалун Гонг от китайския режим, което продължава 10 години и е отнело живота на повече от 3000 практикуващи в Китай. Конгреса на САЩ прие на скоро резолюция, призоваваща за край на преследването.

Друга страна, засегната в доклада е Иран. Президентските избори в страната миналата година предизвикаха вълна от протести.

[Дейвид Милибанд, Външен министър на Англия]:

„Служителите на реда в Иран се отнесоха брутално с демонстрантите, които бяха недоволни от резултата на изборите. Сегашният режим в Иран посреща исканията на населението за човешки права с насилие и подтисничество”.

Пълната версия на доклада може да бъде прочетена на интернет страницата на британското външно министерство.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!