Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Китаец прекъсва реч в ООН

Кратка реч беше проточена повече от един час на 13-та сесия на Комисията за човешки права към ООН.

Шъдзонг Чен, представител на бюрото в Сан Диего, говореше за това как китайския режим нарушава правата на Фалун Гонг практикуващи и ги изтезава, използвайки лекарства, увреждащи нервната система.

Едва започнал речта си, Чен бе прекъснат от китайския делегат, който поиска потвърждение на регистрацията му в ООН.

Президентът на Комисията за човешки права и секретариатът потвърдиха регистрацията на Чен, но китайската делегация продължи да се намесва – още шест пъти.

Това вмешателство провокира американския делегат да вземе думата.

[Делегатът на САЩ, Комисия за човешки права към ООН]:
„Очевидно, китайската делегация възразява срещу съдържанието на тази информация още преди тя да е била поднесена. Бих искал да помоля секретариата и президента да не позволяват тези неуместни въпроси и , моля, позволете на делегата да говори. Благодаря.”

Когато най-накрая Шъдзонг Чен имаше възможност да поднесе речта си, той бе прекъснат отново.

[Шъдзонг Чен, Делегат на ООН, Сан Диего]:
„Призоваваме Комисията да вземе мерки срещу продължаващото нарушаване на правата на Фалун Гонг практикуващите от страна на китайското правителство. Особено загрижени сме относно използването на химикали, поразяващи нервната система за изтезаване на Фалун Гонг практикуващите.”

След повече от един час, Чен най-накрая поднесе речта си.

[Шъдзонг Чен, Делегат на ООН, Сан Диего]:
„Неупявайки да сломят волята на практикуващите с физически мъчения, китайските власти засилиха използването на вредни химикали, за да поразят съзнанието им. Това ужасяващо изтезание е отнело живота на стотици, а останалите е направило душевноболни.”

През 1999 г. ККП започва систематично преследване на практикуващите Фалун Гонг. До момента, пред Комисията на ООН са били представени данни за хиляди случаи на изтезания и убийства на практикуващи.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!