Следвайте "Буднаера" в Телеграм

ООН да осъди задържането на Гао Джишън

Измина повече от година откакто китайския адвокат Гао Джишън беше отвлечен от органи на реда от дома му в провинция Шаанши на 4 февруари м.г.

Наскоро неправителствената организация „Freedom Now” и защитници на човешките права от цял свят отправиха призив към ООН да признае задържането на Гао като нарушение на международните закони.

В молба, подадена в отдела за разследване на произволните арести към ООН, се казва, че с действията си китайския режим е нарушил дори собствените си закони. Повече от година властите държат Гао в затвор без присъда като са прекъснали напълно контактите му с външния свят.

Гао стана мишена на китайския режим през 2006 г., след като в отворено писмо призова лидерите на Китайската комунистическа партия да спрат преследването на духовната група Фалун Гонг.

Манфред Новак, експерт към ООН по въпросите с мъченията, каза пред „Associated Press”, че е особено загрижен за текущото състояние на Гао, имайки впредвид изтезанията, на които той е бил подложен при последното му задържане през 2007 г. когато беше арестуван заради отворено писмо до американския конгрес.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!