Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Протести за изчезването на Гао Джишенг

Китайският адвокат за човешки права, Гао Джишън е в неизвестност от една година.

На 4 февруари миналата година китайски спецчасти арестуваха Гао в дома му в провинция Шаанши. От тогава той е държан без присъда, а настоящето му местоположение е неизвестно.

Президентът на базираната в Тексас неправителствена организация „ChinaAid”, Боб Фу поддържал връзка с Гао и семейството му. Двамата се запознали през 2004 г. когато Гао работел по случай на пекински епископ, който бил задържан за разпространение на Библии. Фу помогнал на съпругата на Гао и на още две деца да избягат в Съединените щати през миналата година.

Според Фу, без помощта на Гао съдебните дела на духовната група Фалун Гонг нямаше да придобият публичност в Китай

Фалун Гонг е традиционна медитативна практика, която китайския режим преследва повече от 10 години, изпращайки стотоци хиляди практикуващи в трудови лагери.

[Боб Фу, Президент на „ChinaAid”]:
„Неговата работа и усилия позволиха на адвокати за човешки права като Ли Хъпин, Ли Зубин и Джан Ченин да започнат да поемат дела на Фалун Гонг практикуващи, които са станали жертви на изтезания.”

Гао прие християнството, след като поддържаше връзка с преследвани в Китай християни. Изчезването му предизвика голям протест сред международната общност.

[Тина Ламбърт, „Християнска солидарност”]:
„Той символизира свободата. Той е гласът на хората в Китай, които страдат от нарушаване на човешките им права. Решаващо е да позволим на гласът му да бъде чут.”

Професор Джером Коен от нюйоркския университет е експерт в китайската правна система. Според него китайските власти често предоставят недостоверни обяснения за изчезнали хора, а при случая с Гао изказването им било абсурдно.

[Джером Коен, Професор по право, NYU]:
„Както знаете, наскоро говорителят на Външно министерство каза: „О, той е където трябва да бъде”. Къде според тях трябва да бъде той? Убили ли са го? Там ли трябва да бъде? Къде е той? Китайския режим изглежда глупаво и не бива да постъпват така с човешки живот.

Дъщеря му е в особено трудно положение. Такива хора печелят състраданието ти. Ситуацията е жестока и защо лидерите на Китай, кито управляват голяма цивилизовна страна, трябва да постъпват по този начин?”

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!