Следвайте "Буднаера" в Телеграм

5 г. затвор за разследване на земетресение

Писателят и активист Тан Зуорен стана известен с разследванията си около опустошителното земетресение в китайската провинция Сичуан през 2008 г.

Наскоро, китайски съд в град Ченгду осъди Тан на 5 години затвор за „подривна дейност” срещу държавата, заради изпратени от него имейли относно клането на площад „Тянанмън” през 1989.

„Amnesty International” настоява за незабавно освобождаване на Тан. Според тях, истинската причина за задържането му не са тези имейли, а разкрития, до които той е стигнал в разледването си на земетресението в Сичуан.

[Розан Райф, Заместник-директор, „Amnesty International” - Азия]:
„Amnesty” вярва, че присъдата е свързана с работата му след земетресението. Той посещавал пострадали хора и семействата на жертви, в опита си да документира смъртните случаи в следствие на земетресението.”

Поддръжници казват, че Тан работел върху независим доклад около срутването на училищни сгради. Според държавната статистика от земетресението са загинали 80 000 души, от които над 5000 са били деца.

[Розан Райф, Заместник-директор, „Amnesty International” - Азия]:
„По време на процеса през август, всъщност се обсъждаше единствено земетресението. Докато в присъдата днес то не само, че не е споменато, а всичко се фокусира върху инцидента на „Тянанмън”. Предполагаме, че причината за това е, че работата на Тан около земетресението се радва на широка публична подкрепа и ако те го бяха обвинили за това, обществената реакция щеше да бъде сурова.”

Стотици поддръжници, сред които съпругата и брата на Тан, се събраха пред съдебната зала за процеса, но полицията им попречи да влязат.

[Пу Джичянг, Адвокат на Тан Зуорен]:
„Тан ще обжалва, защото вярва, че не е нарушил нито един закон. Според него разбирането му за закона е много различно от това на съда.”

[Уанг Чинхуа, Съпругата на Тан Зуорен]:
„Не само, че е несправедливо. Това е абсурдно, наистина абсурдно”

[Тан Лирен, Братът на Тан Зуорен]:
„Брат ми винаги е работил за обществото и държавата. Преди не го разбирах, мислейки, че един гражданин не може да промени реалността в обществото. Но вече започнах да го разбирам и днес аз съм тук, за да подкрепя малкия си брат.”

Тан Зуорен е в ареста от август 2009. Наскоро беше записано негово обръщение от затвора.

[Тан Зуорен, Осъден на 5 години затвор]:
„От дъното на душата си благодаря на моите приятели. Надявам се, че те ще могат да се защитават сами. А на семейството ми искам да кажа само: „Съжалявам!”

56-годишния Тан е един от многото активисти, които обвиниха корумпирани служители за слабите училищни конструкции, които доведоха до смъртта на много деца по време на земетресението.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!