Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Протести срещу отменяне на Шен Юн в Хонконг

Базирата в Ню Йорк арт компания за класически китайски танц „Шен Юн” отказа 7-те си предствления в Хонконг, след като бяха отказани визи на някои от главните им технически лица.

Жителите на Хонконг изразиха разочарование от провалената премиера на „Шен Юн”. Някои от тях поискаха обяснение от властите.

[Г-н Юен, Жител на Хонконг]
„Спектакълът е толкова популярен в цял свят. Той представя нашата култура. Разочарован съм, че не може да се състои точно тук и в Китай”.

Други обвиниха китайския режим за отказа на визите.

[Г-н Чен, Жител на Хонконг]
„Хонконг е управляван от китайската комунистическа партия (ККП) по задкулисен начин. Много съжалявам за хората в Хонконг. Защо не можем да видим това световноизвестно представление?”

Според президента на тайванската фондация за демокрация Лин Уен-Ченг, Хонконг винаги се е прекланял пред ККП. Той каза, че този случай ще нанесе вреда на международната репутация на областта.

[Лин Уен-Ченг, Президент на тайванската фондация за демокрация]
Решеноето за отказване на такова културно събитие е много разочароващо. Това ще навреди на имиджа на Хонконг, както и правото на свобода на словото на местните жители”.

Китайските власти се опитват да попречат за провеждане на спекатъла в много държави. През 2008 г. китайското посолство в Швеция се опита да спре „Шен Юн”, когато член на министерството на културата получи обаждане от посолството. Той бил помолен да откаже представлението или в противен случай, това щяло да развали отношенията между държавите.

Членът на шведския парламент Сесилия Уигстрьом говори за случая в Хонконг.

[Сесилия Уигстрьом, Член на шведския парламент ]
„Това сасяга също въпроса за свободата на хората в Хонконг. Знам, че хората там се борят за правата си, след като областа бе върната на Китай. За тях е важно да знаят, че имат подкрепата ни. Те трябва да продължат да се борят за свободата си”

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!