Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Аватар новото име на планина в Китай

Филмът „Аватар” отбеляза рекорд в Китай, надминавайки за пръв път сумата от 100 милиона щатски долара от продадени билети.

Сега планина в провинция Хунан е преименувана на „Аватар алелуя”.

Според интернет страницата на град Джангдзиадзие, планината била снимана от холивудски фотограф, откъдето дошло вдъхновението за планините „алелуя” във филма. От своя страна продуцентът на „Аватар” Джеймс Камерън твърди, че името идва от планинската верига Хуангшан в провинция Анхуй.

Интернет страницата съобщи още, че преименуването на планината ще увеличи притока на туристи, и че държавна туристическа агенция вече предлага пакети „Аватар”.

Промененото име на планината предизвика дискусия, след която държавната власт реши да откаже новото име. Вестник „China Daily” побликува статия, в която държавен служител казва, че те се грижат за опазването на „авторитета” на планината и туристическата й марка.

Това не беше първата дискусия относно „Аватар”. Миналият месец китайския режим свали от кината 2D версията на филма. Това се случи след като в интернет форуми бяха засегнати теми като културното подтискане и конфискуването на земя, които са смятани за „чувствителни” от китайския комунистически режим.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!