Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Крие ли Китай жертвите на H1N1

На среща с медиите, началникът на отдела за незабавно реагиране към министерството на здравеопазването на Китай, Лян Уаниен, беше попитан за точния брой жертви на вируса H1N1.

Уаниен каза, че жертвите на вируса са 178. Това е три пъти повече от цифрата, докладвана преди две седмици.

Джонг Наншан, лекар от Гуандон, известен с разобличаването на опитите да се прикрие вируса ТОРС през 2003 г., каза пред китайската държавна медия, че не вярва на официално оповестения брой жертви.

Лян Уаниен отрече да е била предоставяна невярна информация за H1N1.

Но в китайските блогове постоянно се появяват слухове, които изобразяват друга картина.

На популярния китайски форум Baidu.com, блогър от провинция Джилин публикува съобщение, в което твърди, че централната болница в град Джилин отказва да поставя диагнозата H1N1 на своите пациенти. Вместо това, лекарите третират симптомите на тежък грип като пневмония. Блогърът казва още, че Комитетът на провинция Джилин е уверил китайския държавен отдел, че в Джилин няма да има жертви на вируса H1N1.

Друг интернет потребител твърди, че негов роднина, който работи като санитар, му е казал, че на болниците е било наредено да не поставят диагноза H1N1.

Здравен служител от провинция Гуандон съобщи, че не всички пациенти с грипни симптоми ще бъдат изследвани за смъртоносния вирус. Изследовател от Здравния отдел, казал в интервю за хонконгския вестник „Уен Уей По”, че пациентите били „прекалено много”. Само тези с тежка пневмония, продължителна треска и починалите пациенти щели да бъдат изследвани.

Китайския режим твърди, че официалния брой жертви на H1N1 в Китай е 0.19%. Според Световната здравна организация, това е по-малко и от половината на световния процент на смъртност, който е 0.4%.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!