Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Тайна сделка между МОК и Китай

Излезе нова книга, в която се разкрива как китайският режим е направил тайна сделка с президента на Международния олимпийски комитет (МОК), за да подсигури кандидатурата си за Игрите през 2008-а година. Книгата е написана от бившия китайски спортен министър.

Бившият китайски спортен министър Юен Уей-мин твърди в книгата си, че китайският режим е направил тайна сделка с Жак Рог, президент на Международния олимпийски комитет. Съавтор на книгата е Юан Шан, а изданието е озаглавено “Юен Уей-мин и спортния свят”.

Според книгата, Рог и Юен направили устна договорка, че китайският режим ще подкрепи Рог да стане президент на МОК в замяна на подкрепа в полза на кандидатура за Олимпийските игри през 2008-а година.

Юен пише: „Разбира се ние дадохме обещанието, че Китай ще убеди своите приятели да подкрепят Рог. В замяна, ние получаваме подкрепата му за победа над европейските членове”. Задкулисната сделка с МОК рядко е дискутирана открито, още по-малко от участник в процеса, като Юен.

Рог и МОК отхвърлиха твърденията. Комитетът излезе със заявление, в което се казва, че “всякаква инсинуация, че са правени сделки, е абсолютно невярна”.

По време на срещата на МОК в Москва през 2001 година, Пекин печели кандидатурата за Олимпийските игри през 2008-а година с голяма изборна победа. Три дни по-късно, Рог бе избран за президент на МОК.

Китайски групи за права казват, че китайският режим е развалил обещанието си, че Олимпийските игри ще бъдат съпроводени с повече свобода, като открит достъп до медиите и право на свободно събиране. Хиляди хора, поддръжници на Фалун Гонг и активисти, бяха събирани и задържани преди Олимпийските игри.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!