Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Казахски уйгури за насилието в Шинджиянг

Истории, описващи в детайли наскорошните действия спрямо уйгурите в китайския район Шинджиянг, се разпространяват бързо в Казахстан. Много от 300 000-те уйгури в Казахстан имат близки в Шинджиянг.

Представител на една от джамиите в град Алмати каза, че много казакстанци са шокирани от насилието.

[Мухамеджар Кхаджи, представител на съвета в джамията]:
"Това, което стана там, напълно отврати всички. То предизвика сълзи в очите на хората, дори у най-волевите."

Чувствата са така силни, че старейшините на общността е трябвало да призоват към въздържание младите уйгурци, желаещи отмъщение.

[Баратджан, уйгурски имигрант в Казахстан]:
"Всичко това е разбира се политика. [Уйгурите] искат да си възвърнат отечеството, но китайците са завзели всички ценности, като перола и златото, и няма да им ги върнат обратно."

Около 5 000 уйгури, включително жени, носещи бели забрадки в знак на траур, се събраха в Алмати, за да изразят своето недоволство от репресиите на китайския режим. След минута мълчание, те скандираха "Свобода за Уйгурстан", имайки предвид района на Шинджиянг, и развяха флагове, символи на уйгурското движение за независимост.

Уйгурите в Алмати обикновено избягват общественото внимание и живеят в отделни колонии, където имат свои джамии и кафенета.

Авторитарното правителство на Казахстан не е разрешило никакви митинги в подкрепа на уйгурите, като опасявайки се насилието да не премине на тяхна територия, е ограничало пътуванията до Китай.

Репортаж от Казхстан, за NTDTV

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!