Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Япония: Симпозиум за събирането на органи

По време на проведен в Токио симпозиум, канадският адвокат за човешки права, Дейвид Матас, говори за тъмната страна на търговията с трансплантация на органи в Китай. Г-н Матас представи откритията на доклад, на който той е съавтор и който разследва обвиненията относно принудителното отнемане на органи от практикуващи медитативната практика Фалун Гонг в Китай.

Дейвид Матас беше главен говорител на симпозиума, организиран от Коалицията за разследване преследването на Фалун Гонг (Coalition to Investigate the Persecution of Falun Gong / CIPFG). Това е неговото второ пътуване до Япония, с цел представяне резултатите от разследването, излагащи систематичното принудително изземване на органи от живи практикуващи Фалун Гонг.

[Дейвид Матас, адвокат, разследващ събирането на органи]:
„От публикуването на нашия доклад насам Китай настоява, че само регистрирани болници осъществяват трансплантации, но което е по-важното, те смениха външния пазар с вътрешен и самите те започнаха да разследват трансплантния туризъм. Така последният е намалял значително, откакто излезе нашият доклад”.

В доклада, озаглавен „Кървава реколта”, г-н Матас твърди, че през 2008 г. са използвани толкова събрани от Фалун Гонг практикуващи органи, като черен дроб например, колкото са били използвани и през 2004 г. Председателят на японския клон на Коалицията за разследване преследването на Фалун Гонг, Кан Андо, се надява, че японското правителство ще направи повече, за да се разобличи ставащото в Китай.

[Кан Андо, CIPFG - Япония]:
„Аз смятам, че Япония трябва да издигне глас в подкрепа на свободата и човешките права, ако иска да има висок статус и да е член на Съвета за сигурност на ООН. Америка и Европа вече са показали своето решително критично отношение към преследването на Фалун Гонг”.

Но някой смятат, че това е по-лесно да се каже отколкото да се направи.

[Цуоши Ауая, професор от Университета на Окаяма]:
„Мисля, че японците не проявяват жив интерес към хората в други страни и са загрижени единствено за себе си. Днес една от речите беше за третирането на преследвани хора като свои приятели. Самият аз преди не бях много загрижен за тях, но сега действително съжалявам. Надявам се повече хора да обърнат внимание на този въпрос”.

Г-н Матас изрази надежда японски доктори да откажат да обучават китайски доктори, които могат да бъдат въвлечени в принудителното събиране на органи. Той призова също така да се издаде официална писмена декларация за туристи, предупреждаваща ги от къде може да идват органите за трансплантация.

[Дейвид Матас, адвокат, разследващ събирането на органи]:
„Според мен трябва да се направи повече, за да се забранят контактите между чужди експерти по трансплантация и китайски специалисти, занимаващи се с отнемането на органи от затворници”.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!