Съпругата на отвлечен адвокат по правата на човека се опасява за най-лошото

Генг Хе, съпругата на Гао Джишенг, адвокат по правата на човека, се притеснява, че комунистическият режим го е убил. На 14 април тя поиска Пекин да отговори на две нейни запитвания и заяви, че ще предприеме по-нататъшни действия, ако властите не признаят правото й да получава информация за задържания от тях неин съпруг.

„Ако Гао Джишенг наистина е мъртъв, моля комунистическата партия да покаже човечност и да предаде праха му“, каза Генг пред The ​​Epoch Times на 14 април по телефона. „Ако Гао е все още жив, бих искала да бъда задържана в същия затвор като него. Моля китайското посолство да ми издаде виза и да ми позволи да вляза в Китай."

Гао Джишенг е известен адвокат, дисидент, защитник на правата на човека и писател в Китай. На 20 април той навърши 57 години. Той предизвика гнева на партийните служители в китайския комунистически режим, защото се обяви срещу малтретирането на хора от страна на властите. От началото на 2000 година той постоянно предоставя правни услуги, често на доброволни начала, на членове на уязвими групи. От август 2006 г. той е държан последователно под домашен арест, а след това и в ареста, където е подлаган на изтезания.

На 13 август 2017 г. Гао изчезва от дома на брат си в град Юлин, провинция Шанси в северозападен Китай. От полицейското управление в Юлин потвърждават, че Гао е задържан, но отказват да кажат къде е местонахождението му.

Изминали са повече от три години, откакто Гао изчезна. През цялото това време властите забраняват на роднини да го посещават и отказват да предоставят каквато и да е информация за него.

Гласът на съпругата

Гэн Хэ, жена Гао Чжишена

Генг Хе, съпругата на Гао Джишенг, по време на пресконференция в Хонконг на 30 юни 2019 г. Li Yi / The Epoch Times

Съпругата на Гао, Генг, избягва от Китай с 16-годишната им дъщеря и 5-годишния им син през 2009 г. с помощта на тайни религиозни групи и получава убежище в САЩ. През последните три години Генг редовно изпраща запитвания до китайските власти за съпруга си, но все още не получава отговор.

„Обаждах се на наши роднини в Китай на 9 април и те казаха, че са се обадили в полицейското управление на Юлин, за да се осведомят за Гао. Казали им, че сега отношенията между САЩ и Китай са напрегнати, а Гао е чувствителна фигура и никой не може да го посещава."

Осъзнавайки ясно бруталността, на която е способен комунистическият режим, Генг е много притеснена за съпруга си.

„Роднините нямат право да го виждат, не показват снимките му ... Боя се, че той е починал. Искам да го видя дали е все още жив и да видя тялото му, ако е мъртъв“, каза през сълзи Генг.

В полицейското управление в Юлин на въпросите на близките на Гао се отговаря по различни начини. Понякога се казва, че Гао е задържан в Пекин, а няколко дни по-късно се казва, че е задържан в окръг Джия. Полицейското управление на окръг Джия информира семейството, че Юлин ръководи случая на Гао и че те не знаят нищо.

„Миналата година полицията в Юлин заяви, че никой не може да посещава Гао поради пандемията“, каза Генг. "Сега те измислиха друго оправдание."

Гао Чжишэн
Гао Джишенг,  адвокат по правата на човека. The Epoch Times

Гао е затворен през 2006 г. и жестоко измъчван. На 28 ноември 2007 г. той решава, с риск за живота си, да разкаже на външния свят какво е преживял в затвора в Пекин. Приятелите му успяват да изнесат тези записи от Китай.

СНИМКА

Гао пише: „В преговорите с комунистическата партия винаги бях готов да направя компромис по технически въпроси, но по принципните бях непоклатим. Докато физиката ми може да поддържа духа, аз ще се противопоставям на силите на злото."

„Удариха ме едновременно с четири електрически палки. Усещах как органите и мускулите ми вибрират бързо под кожата. Опитваха се да избегнат нараняванията“, пише Гао в статията „Тъмна нощ, тъмна качулка и отвличане от тъмната мафия“.

"Когато се търколих на пода от болка, пазач на име Уанг започна да шокира гениталиите ми с електрическа палка."

След няколко часа изтезания полицаите запалват едновременно пет цигари и духат дима в носа и очите на Гао в продължение на два часа.

Изтезанията продължават над 50 дни. Гао припада отново и отново.

Генг Хе каза, че сега, когато децата им са пораснали, тя иска да бъде със съпруга си, независимо какво трябва да изтърпи.

Съвестта на Китай

Гао Чжишэн с женой и детьми
Гао Джишенг със съпругата и децата си в Пекин. The Epoch Times

Много активисти за правата на човека в и извън КНР наричат ​​Гао Джишенг „Съвестта на Китай“, включително бившият канадски държавен секретар за Азиатско-тихоокеанския регион Дейвид Килгор.

Гао е номиниран за Нобелова награда за мир три пъти - през 2007, 2008 и 2010 година.

В началото на 2000-те г. Гао представлява няколко практикуващи Фалун Гонг в съда, търсейки обезщетение от властите, които поставят извън закона тази мирна медитативна чигонг практика. Практикуващите Фалун Гонг биват задържани и измъчвани, а домовете им ограбвани само защото не се отказват от духовните си убеждения.

Адвокат Гао Джишън: Фалун Гонг са жертви на масови сексуални мъчения в Китай

В края на 2004 г. и началото на 2005 г. Гао пише три писма до китайския лидер Ху Дзинтао и премиера Уен Джиабао, разказвайки им за несправедливостта и изтезанията на правителството срещу практикуващите Фалун Гонг.

През ноември 2005 г. Гао и Генг обявяват, че са напуснали ККП.

През август 2006 г. адвокатският лиценз на Гао е отнет и той е задържан за четири месеца. През 2007 г. той е задържан за повече от 50 дни. През февруари 2009 г. Гао изчезва.

През април 2010 г. Гао е интервюиран от Асошиейтед прес в дома си в Пекин. След това той отново е задържан за около 20 месеца.

През декември 2011 г. властите съобщават, че Гао е осъден на три години затвор. През 2014 г. Гао е освободен от затвора, но е държан под домашен арест. През 2017 г. Гао отново изчезва.

Гао Чжишэн в своем офисе
Гао Джишенг в офиса си в Пекин, ноември 2005 г. Verna Yu / AFP / Getty Images

По думите на съпругата му Генг, по време на изтезанията през 2014 г., зъбите на Гао са избити и той е жестоко малтретиран, включително забиване на клечки за зъби в гениталиите му.

„Гао Джишенг, съпруже мой, къде си?”

Адвокатът Гао - специално интервю за Epoch Times

Ползите от Фалун Дафа

Жена похищенного китайского адвоката Гао Чжишэна боится самого худшего
Гао Джишенг, адвокат по правата на човека

Източник/ци: Жена похищенного китайского адвоката Гао Чжишэна боится самого худшего

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!