Авторът на бестселър намира вдъхновение в Shen Yun: „Радвам се, че живея във време, когато мога да видя [Shen Yun] да изпълнява, а не просто да чета за тях в учебниците по история, защото някой ден те ще се появят на страниците на историческите книги“

Shen Yun Performing Arts. Скриншот / youtube.com | Epoch Times Россия
Shen Yun Performing Arts. Скриншот / youtube.com

„Радвам се, че живея във време, когато мога да видя [художествената група Shen Yun] да изпълнява, а не просто да чета за тях в учебниците по история, защото някой ден те ще се появят на страниците на историческите книги“, каза Дейвид Уест Рейнолдс.

Рейнолдс има докторска степен по археология, специализиращ в областта на Древен Рим и Египет. Той също така е автор № 1 на New York Times и създател на пътеводители за “Междузвездни войни”. Книгите му са преведени на десетки езици и са продадени в над 2 милиона екземпляра по целия свят. Той също така е написал книги за историята на изследването на Космоса, статии за динозаврите и световната религия. Той е бил водещ на BBC на документалния филм за “Междузвездни войни” и консултант по динозаври в Discovery Channel.

Наскоро Рейнолдс присъства на представлението на Shen Yun Performing Arts в Whitney Hall в Центъра за сценични изкуства в Кентъки. Според Рейнолдс шоуто Shen Yun е нещо, което трябва да се изживее лично.

„Трябва да сте тук, за да се чувствате като мен тази вечер“, каза той. „Голямото изкуство се нуждае от огромна публика, така че идването тук означава, че и ние сме част от тази традиция“.

Рейнолдс сподели мнението си за изпълнението:

„Като археолог гледам на културата през призмата на хилядолетията. Ето защо виждам, че днес е времето, когато толкова много красота е унищожена в изкуството, в нашите културни традиции, в начина, по който се отнасяме един към друг."

Той похвали усилията на Shen Yun да възроди традиционната култура на Китай, като каза, че компанията е работила усилено, за да „върне най-доброто, което цивилизацията някога е създавала“.

„Китайската цивилизация е толкова мощна, много беше загубено, но също така беше и спасено – Shen Yun спасява толкова много, преди да е станало твърде късно“, каза той.

Рейнолдс изказа своята благодарност към арт директора на Shen Yun.

„Веднага след като се запознах с програмата, преди да пристигнем, си помислих: „Уау, този човек трябва да е наистина изключителен“, каза той.

„Но гледайки какво е създал, бях напълно възхитен. За мен е голяма чест да видя изпълнението на живо, както и как майстор от такова ниво е създал толкова прекрасна компания“, отбеляза той. „От сцената артистите предават мощни послания за това какво означава да си човек и какъв е нашият потенциал. Това видях тази вечер."

Той също така се възхищава, че Shen Yun е поел трудната задача да предава трагедия чрез изкуството.

„Това е една дълбока трагедия, която е болезнена за гледане. Четох [за това] във вестниците и не мога да повярвам, че е вярно, че това се случва в тази епоха“, казва Рейнолдс, позовавайки се на сцена, изобразяваща преследването на практикуващи Фалун Дафа в съвременен Китай, който е под управлението на комунистическия режим.

„Голямото изкуство се стреми да разкрие мощни теми. Групата Shen Yun прави точно това, показва ни пълния спектър от това кои сме и кои можем да станем, и това ни дава надежда“, уточни той.

Рейнолдс също така отбеляза значението на Shen Yun за разпространението на традиционните ценности и важната роля, която те играят в съвременния свят.

„Много съм благодарен за това представление, което ме кара да вярвам, че древните традиции, древните ценности са това, което ще ни помогне да преминем през всички сърцераздирателни събития в съвременния свят“, каза той, продължавайки: “След като проучих цялата цивилизация, стигнах до извода, че без вяра е невъзможно да се разбере целият опит, натрупан от човечеството. И затова всички технологии, които имаме днес, могат да бъдат толкова разсейващи, че да забравим кое е основното.“

Според думите на Рейнолдс, въпреки целия технологичен напредък в днешния свят, има недостатъци, които могат да подтикнат хората да правят лоши неща, но Shen Yun ги използва за добра цел: да напомни какво означава да си човек.

„Нашият технологичен свят изглежда толкова ослепителен, поразителен за всички, но е празен и ни позволява да правим ужасни неща, които никога не е трябвало да се случват“, обясни той. "Посланието на Shen Yun за вяра и надежда е това, което смятам за най-важно в цялата продукция."

«Не просто развлечение»

Рейнолдс изрази възхищението си от устойчивостта на практикуващите Фалун Дафа – последователи на духовната практика на Буда школата, която се основава на трите принципа Истина, Доброта, Трпение - които са преследвани в Китай от 1999 г. насам.

Той се възхищава на „реакцията на практикуващите Фалун Дафа спрямо преследването, където самите те категорично отказват да бъдат зли“.

Според Рейнолдс, колкото и труден да става животът, човек винаги има избор.

„И без значение колко много ви отнемат, било това болест, лишаване от свобода или побой, можете да изберете позитивното отношение и този избор не може да бъде отнет от вас“, каза той.

Изпълнението на Shen Yun ни напомня, че без значение пред какви трудности са изправени, хората могат да бъдат в хармония със себе си, ако знаят, че са направили правилния избор, смята Рейнолдс.

„Всичко останало може да бъде отнето — живот, препитание, органи [чрез санкционирано от правителството вземане на органи в Китай], но никой не може да отнеме избора да бъдеш добър човек, да бъдеш добродетелен и това е много мощно нещо, което трябва да осъзнаеш. Това не е просто развлечение. Има много повече в него. Щастлив съм, че видях представлението. Мисля, че това е нещо важно“, добавя Рейнолдс.

„Почти невъзможно е да се създаде такава компания под натиска и предизвикателствата, пред които тя е изправена“, уверен е той.

Източник/ци: Автор бестселлеров находит вдохновение в Shen Yun - The Epoch Times

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!