Безкористност и праведност: Примери от древността

(Clearwisdom.net) В книгата си „Добродетелни истории“ Ли Юанганг от династията Сун (960-1279 г. сл. н. е.) e записал много истории за добродетелни хора. Ето три от тях.

Джао Биан не поставя личните пред обществените интереси

По време на периода Джихе на династията Сун (1054-1056 г. сл. н. е.), г-н Фан Джингрен е назначен за официален служител. Неговата отговорност е да съветва императора. Г-н Джао Биан е назначен в Цензората, надзорна агенция в древен Китай, която наблюдавала правителствените служители. Веднъж те имали сериозен конфликт по правителствен въпрос и друг служител, Уан Анши, забелязал това.

По-късно Уан Анши станал министър-председател по време на периода Синин (1068-1077 г. сл. н. е.). Той не харесвал Фан Джинрен и често говорел лоши неща за него пред императора. Един ден той казал на императора: „Можете да научите повече за Фан от Джао Биан“.

След известно време императорът помолил Джао Биан: „Кажи ми какво мислиш за Фан Джинрен“. Джао отговорил: "Фан е лоялен служител. Той не е ласкател или нецензурен."

Тогава императорът попитал: "Защо казваш това?" Джао отговорил: "През 1056 г. император Ренцонг беше в лошо здраве. Фан беше първият, предложил на императора да назначи неговия наследник, за да стабилизира държавата. Не е ли това лоялен акт?"

Императорът се съгласил.

Когато Джао се канел да си тръгне, Уан Анши го попитал: „Ти нямаше ли конфликт с Фан преди?“

Джао отговорил: "Мога само да говоря само неща, които са от обществен интерес. Не бих посмял да поставя личните си интереси пред обществените."

Ян Сие не смесва обществените въпроси с личните

Министър Ян Сие (980-1048) бил назначен да ръководи Института за официални изпити. Ли Юанхао (1003-1048 г., по-късно станал император Джинзонг на Западна Ся) искал да намери мирно споразумение с династията Сун, вместо да им се подчинява.

Ян Сие предложил на императора следното: "Ние изпращаме войски да се бият с тях всяка година. Сега държавата е доста финансово натоварена. Защо не му пишем, после да приемем исканията му и да намерим начин да го премахнем по-късно?"

Служителите Оуян Сю и Цай Сян написали доклад, в който препоръчали импийчмънта на Ян. Те критикували Ян, който бил високопоставен служител, за това, че не е намерил средства за потискане на врага, а вместо това е подкрепил искането на Юанхао да не се декларира вярност. Те предложили Ян да бъде екзекутиран за това „нарушение“.

Ян Сие се самокритикувал и поискал да бъде понижен и изпратен в Юечжоу, отдалечен град, като местен служител. На път за Юеджоу назначението му е променено да бъде местен служител в Хангжу. По това време Цай Сян също пристигнал в Хангжу, за да посрещне родителите си. Цай не се върнал в императорския двор навреме, защото отишъл да разглежда забележителности за удоволствие.

Някой дал на Ян Сие следната идея: „Цай Сян на времето препоръча екзекуцията ти. Сега той  е в нарушение. Защо не го докладваш на императора?“

Ян отговорил: "Цай Сян ме нападна по обществен въпрос. Той го направи по открит и справедлив начин. Как мога да търся отмъщение, като разкривам личните му дела?"

Уей Ренпу не злоупотребява с властта си за лично отмъщение

Премиерът Уей Ренпу (911-969) веднъж бил нападнат от Цзя Янхуей с клеветнически слухове и почти загубил поста си.

По-късно Уей повел армия в битка и бил упълномощен да убива. Някой довел при него Цзя Янхуей, казвайки: „Сега имате властта да го убиете“.

Уей отговорил: „Не мога да злоупотребявам с властта си в битката, за да отмъщавам лично“.

Всички му се възхищавали, че е честен старши държавник.

Уей Ренпу някога е помагал на император Шизонг от по-късната династия Джоу (921-959). Император Шизонг бил невъздържан и често убивал хора по прищявка. Много пъти Уей Ренпу е спасявал хора от това, като е успявал да спаси седем-осем от всеки десет души. По-късно той следвал император Шизонг в много битки. Никой никога не е загинал несправедливо под меча му.

За това е казано:

Ако действаме почтено,

Вършим нещата справедливо;

Сме широкомислещи и честни, почитани от света,

Няма да имаме съжаления спрямо Небето, Земята и Съвестта си.

Китайска версия

Източник/ци: Ancient Stories of Unselfishness and Righteousness | Falun Dafa - Minghui.org

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!