Древният мъдрец и доктор Сън Симиао: Здравето и щастието идват от добродетелта

(Minghui.org) Сън Симиао (Sun Simiao), един от най-великите китайски лекари в историята, е живял 141 години и е оставил възхитително наследство.

Въпреки че е преживял четири династии, той не е имал голям интерес към славата или материалното богатство. Император Сюан от Северния Джоу (578-579 г.) и император Дзин от Северния Джоу (579-581 г.) са го канили да стане императорски служител, а император Уен Суи (581-604 г.) го е канил да приеме титлата  “guozi boshi” (императорска докторска степен), но той е отказал всичко.

„След 50 години ще се появи велик мъдрец и аз ще му помогна да лекува хората“, казвал често той на близките си.

Когато император Тайджун от династията Танг (626-649 г.) се възкачва на трона, той кани Сън в двора си. Впечатлен от неговото изтънчено поведение и младежки вид, императорът казал: „От Вас знам, че Дао (Пътят, Законът) е наистина за възхищение и че небесни същества като Шиан Мен и Гуанг Ченцжи действително съществуват“. Той предложил на Сън официални позиции, но Сън отказал, заявявайки, че иска просто да следва Дао и да лекува хората.

През целия си живот Сън ценял добродетелта и лекувал хората със своите медицински умения. Считайки, че човешкият живот е безценен, той озаглавил две от книгите си “Qianjin Yaofang” (“Основни формули за спешни случаи за[струващи] хиляди парчета злато”) и “Qianjin Yifang” (“Допълнение към основните формули за спешни случаи за[струващи] хиляди парчета злато”).

„Ако човек не възприеме добродетелта с добро поведение, дълголетието ще остане извън обсега му, дори и да приема най-добрите лекарства и добавки“, пише той в “Qianjin Yaofang”. „Когато някой продължи да следва Дао и натрупа добродетел, той ще има благословии без молитви и дълголетие без да го преследва“, обяснява той.

История с крадци

През последните години на династията Суи избухват войни и в обществото настъпва хаос, но Сън продължава да пътува и да лекува пациенти.

Веднъж пътувал до Жиуцзян (в днешната провинция Дзянси), където срещнал група крадци. Мислейки си, че е „шпионин“, те го завързали и го завели при техния главатар.

„Аз не съм шпионин. Аз съм лекар в 70-те си години “, обяснил Сън.

Всички били изненадани, тъй като той изглеждал само на около 30 или 40 години. "Ти да не си божествено същество?" - попитал разбойническият главатар. Но след това помолил Сън да остане и да се грижи за крадците и техните семейства.

Макар да уважавал лекарите като цяло, главатарят се похвалил: „Хора като мен са толкова силни, че ние нямаме нужда от лекари“.

Сън го попитал: „Имате ли усещането, че гърдите и коремът ви са подути? Сухи ли са изпражненията ви и трябва ли да уринирате често? Имате ли безсъние, горчив вкус в устата сутрин и кървящи венци?"

Шокиран да чуе толкова точно изброените му симптоми, главатарят на крадците бързо разбрал, че Сън не е обикновен лекар.

Заклет брат на главния крадец бил тежко болен. Ключова съставка, която трябвала на Сън, за да го лекува, бил женшенът, но той не растял в близката планина и трябвало да го намерят другаде.

След като Сън обяснил това, главатарят казал: „Тогава ще откраднем малко от някъде“.

"Не, не можем да направим това", обяснил Сън. „Не е позволено да се правят лоши неща, дори за да се спаси нечий живот“.

Тъй като крадците нямали средства да закупят нещо толкова скъпо като женшен, Сън предложил да напуснат планината и да намерят начин да го си набавят.

Притеснен, че Сън нямал да се върне, главният крадец изпратил някого с него и казал, че трябва да се върнат след шест дни. След като правели това, за да спасят човешки живот, Сън обещал да се върне навреме.

В полите на планината имало магазин за китайски лекарства, който продавал женшен. Сън попитал дали може да лекува пациенти в магазина три дни в замяна на три таела от женшен. Собственикът се обадил на служител да дойде и да провери уменията на Сън. Сън казал, че стомахът на чиновника се усеща студен и е подут в продължение на три години, което чиновникът потвърдил. Впечатлен от неговите умения, собственикът казал, че Сън ще трябва да остане в продължение на осем дни, за да лекува пациенти, или няма да получи женшен. Мислейки за дадения му шестдневен срок, Сън казал, че ще работи извънредно в продължение на шест дни, за да завърши работа за осем дни. Ако не е в състояние да завърши, ще се върне по-късно да си довърши работата. „След като човек даде думата си, той не може да я вземе обратно“, казал той и собственикът се съгласил.

Сън започнал да лекува пациенти и все повече хора идвали с всякакви здравословни проблеми. Три дни по-късно магазинът направил повече пари, отколкото през последните шест месеца, взети заедно. Тъй като пациентите продължавали да идват, магазинът затварял много късно. Сън бил много уморен, но не спирал да работи. Собственикът спечелил толкова много пари, че трябвало да ги съхранява в големи чували.

След шест дни Сън се върнал в планината с три таела женшен. Главният крадец чул за това и му предложил награда. Пациентът взел лекарството и веднага се подобрил. Сън благодарил на главния крадец, но отказал наградата. Той казал, че иска само да напусне планината и да посети началника на префектурата. Докоснат от етиката на Сън, главният крадец се съгласил.

Възхитително е, че по време на ерата на хаоса Сън е могъл се съхрани и да лекува пациенти както обикновено. Освен това, чрез поведението си, той научил крадците да бъдат добри (и да не крадат), а на местните жители показал  чудодейните ефекти на китайската медицина. Думите на Сън за ценността на човешкия живот са отразени в неговите действия. Той повлиява на всички -  главния крадец, другите крадци и техните семейства, собственика на магазина и селяните. Подобна доброта и саможертва са били почти безпрецедентни.

„Великият лекар е всеотдаен и честен“

Сън е практикувал медицина в района на Джяоджуо (в днешната провинция Хенан) повече от 20 години.

Той е живял в скромно жилище в селото и е поставял бюрото си на входа. Карал е пациента да седне от другата страна на бюрото за преглед. Взимал е съвсем малка такса, за да покрие разходите за лекарствата. Ако някой бил беден, той не взимал нищо и лекувал пациента безплатно.

Освен че взимал най-малко, Сън не се смеел и не говорел високо пред пациентите си. „Когато един човек страда, цялото му семейство е нещастно. Освен това пациентът може да изпитва постоянна болка. Ако един лекар небрежно се наслаждава и е самонадеян, тогава както човека, така и божествата ще го считат за неприемливо“, пише той.

С увеличаване на славата на Сън много хора са го търсили за лечение. За да улесни пациентите, които трябвало да пътуват на дълги разстояния, той често оставал на едно място за известно време и след това се премествал на друго място. По този начин повече хора са могли да се възползват от неговата помощ.

В статия, озаглавена „Великият лекар е всеотдаен и честен“, Сън пише:

„Когато един велик лекар лекува болест, той трябва да запази спокойствие и решителност, и да няма желания и амбиции. Той се е зарекъл да лекува всички с голямо състрадание, независимо от социалното ниво, богатството, възрастта, професията, враждата, приятелствата, етиката или интелигентността на човека. Тоест, с всеки трябва да се отнася еднакво, точно като с близък член на семейството.“

Той също така пише, „Човешкият живот е ценен и струва хиляди парчета злато (чянджин). Ако човек може да спаси живот с рецепта, заслугата е отвъд това". Затова всичките му книги имат „чянджин“ в заглавията си. Той също така дава пример, като написва предписания за лечение на често срещани заболявания на банер близо до неговото жилище. По този начин хората са могли да  използват неговите знания безплатно.

Традиционната китайска култура се фокусира върху нравствените ценности и уважението към божественото. Идеята на Сън, че здравето и щастието произтичат от добродетелта, е допълнително доказателство за това, оставяйки едно много ценно и дълготрайно наследство за бъдещите поколения.

Източник/ци: Ancient Sage and Doctor Sun Simiao: Health and Happiness Come from Virtue | Falun Dafa - Minghui.org

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!