Доклад за преследването на Фалун Гонг печели награда на независимите издатели

(Minghui.org) Асоциацията на независимите издатели на книги (IBPA), най-голямата издателска търговска асоциация в САЩ, обяви победителите в своята годишна награда “Бенджамин Франклин” между 11 и 14 май. Сред победителите е изданието на Minghui (Мингхуей) : “Доклад на Мингхуей: 20-годишното преследване на Фалун Гонг в Китай”.

Наградите на IBPA отдават признание на първите книги на издателите в областта на художествената литература, научната литература и литературата за деца/младежи. “Доклад на Мингхуей: 20-годишното преследване на Фалун Гонг в Китай” спечели сребърна награда в категорията “Бил Фишер” за научна литература.

“Доклад на Мингхуей: 20-годишното преследване на Фалун Гонг в Китай” спечели сребърна награда в категорията “Бил Фишер” за научна литература от Асоциацията на независимите издатели на книги (IBPA).

Издателство Мингхуей: Глас за тези, които са смълчани

Дейвид Ли прие наградата от името на Minghui Publishing на церемонията по награждаването на IBPA на 14 май 2021 г., която се проведе онлайн поради пандемията.

Дейвид Ли от Minghui Publishing прие наградата и благодари на IBPA за признанието. „Като нов издател за нас е чест да можем да дадем глас на група мирни медитатори в Китай, които са жестоко преследвани просто за поддържане на вярата си“, каза той.

„Тази книга не би била възможна без невероятния екип от доброволци в нашата организация, Minghui.org - продължи той, - Всеки ден в продължение на почти 22 години те поддържат връзка с практикуващи Фалун Гонг в Китай и документират техните дела за правозащитни организации и правителствени лидери."

Ли подчерта екипните усилия, които са направили възможно постигането на този крайъгълен камък. „Можем само да си представим смелостта, необходима на тези практикуващи да изнесат тази информация от Китай, въпреки цензурата и наблюдението, и те са го направили с голям личен риск. Също така знам, че тези доброволци са прекарали много безсънни нощи, работейки над този проект“, каза той.

За новия издател тази книга е само началото. „Предстои ни още много работа и ще продължим да работим усърдно. Ние ценим високо тази чест от IBPA”, каза Ли.

Разкриване на масово, систематично преследване

Фалун Гонг е система за медитация, основана на принципите на Истина, Доброта, Търпение. Няколко години след въвеждането й през 1992 г., тя привлича около 100 милиона практикуващи поради своите големи ползи за здравето и духовни насоки. След като през 1999 г. Китайската комунистическа партия (ККП) започва да преследва тази практика, голям брой практикуващи са арестувани, задържани, затворени и измъчвани.

Поради цензурата на ККП в Китай и огромното й влияние в международната общност, много малко медии отразяват преследването на Фалун Гонг, въпреки че това е едно от най-големите нарушения на правата на човека в съвременния свят. Minghui.com, уебсайт, поддържан от доброволци на Фалун Гонг, документира зверствата на ККП спрямо практикуващите през последните 22 години и прави съдържанието му достъпно на 19 езика.

Позовавайки се на доказателства и свидетелства от първа ръка от Мингхуей, “20-годишното преследване на Фалун Гонг” предоставя много подробности, които илюстрират мащаба, тежестта и характера на преследването. От центровете за задържане и промиване на мозъци до страданията на деца, взети на прицел от ККП, от методите на изтезания до психиатричното насилие и отнемането на органи, тази книга е първата по рода си, която излага цялостно този съвременен терор.

В допълнение към потискането на Фалун Гонг в Китай, ККП заплашва практикуващи и служители зад граница, блокира потока от информация към Китай и шпионира други държави като част от своята кампания на преследване. През последните няколко десетилетия ККП непрекъснато се ангажира с тези незаконни действия, за да взема на прицел групи, които счита за заплаха на нейното тоталитарно управление.

Публикуван през 2020 г., “Доклад на Мингхуей: 20-годишното преследване на Фалун Гонг в Китай” не само подробно описва преследването, но също така подчертава ключовите роли на извънправния Офис 610 в тази трагедия. Дълбочината и широчината на неговото съдържание го правят мощна справка за правни експерти, защитници на правата на човека, бизнес лидери, учени и политици.

Критик за книгата: Изключителна и изчерпателна

Майкъл Дж. Карсън от Midwest Book Review (MBR) препоръча книгата през април 2020 г.

„Доклад на Мингхуей: 20-годишното преследване на Фалун Гонг в Китай” се основава изцяло на информация от първа ръка, събрана от групата Мингхуей (www.Minghui.org) от Китай и цял ​​свят. Този основен доклад дава на читателите изчерпателен, истински опит от последните двадесет години на преследване, с което се сблъскват практикуващи Фалун Гонг в континентален Китай и разширяването на преследването в чужбина от Китайската комунистическа партия (ККП) чрез сплашване на лидери и бизнеси в други страни“, написа той.

„Впечатляващо информативна, изключително добре организирана и представена“, продължава Карсън, който нарече книгата „Уникално, необикновено и всеобхватно изследване, което се препоръча особено и безрезервно за лични колекции, списъци за четене на допълнителни изследвания и колекции на Фалун Гонг."

Бивш президент на австралийския НГС: Книгата на Мингхуей „Заслужава да бъде в библиотеките по цял свят“

Питър Уестмор, бивш президент на Националния граждански съвет (NCC) в Австралия, също написа рецензия на книгата в броя на News Weekly от 8 август 2020 г., силно препоръчайки я на библиотеките, както и на държавните служители.

Препоръка от Питър Уестмор,
бивш президент на Националния граждански съвет (NCC) в Австралия

„За тези, които са загрижени за злоупотребата на китайската сила по света, тази книга е основен източник на информация. Тя предлага над 430 страници с най-изчерпателната документация за преследването на практикуващи Фалун Гонг в Китай и трябва да бъде във всяка библиотека и парламентарен офис в Австралия“, препоръча Уестмор.

В сравнение с други доклади на правозащитни организации, „тази книга обединява тази документация и също така обяснява вярванията на практикуващите Фалун Гонг по прост, добре организиран начин“, казва той.

Уестмор допълва, че книгата документира как ККП е злоупотребявала с китайския държавен апарат при преследването. Това включва „места за задържане, вариращи от затвори, центрове за промиване на мозъци, принудителни трудови лагери и психиатрични болници, показващи участието на полицията, съдебната система, наказателната система и болниците в Китай в преследването“.

Жертвите не са само самите практикуващи, отбелязва той. „Практикуващите и техните семейства са дискриминирани в образователната система, при наемането на работа, при закупуването на жилища и им се отказват пенсионни права. Децата са настройвани срещу родителите им, а родителите - срещу децата им“, пише Уестмор.

Освен това той казва, че трансплантацията на органи с изключително кратко време на изчакване „очевидно може да се извършва само чрез убиване на хора за техните сърца, черен дроб, бъбреци, роговици и други органи“, позовавайки се на държавно ръководеното от ККП убийство на практикуващи Фалун Гонг за органи.

В обобщение, книгата служи като документация за „държане на режима отговорен за престъпленията му“. Следователно книгата „заслужава да бъде намерена в библиотеките по света и в офисите на парламентаристите, за да може да се даде глас на истината“.

Писател: Надежда в мрака

Джан Лин, известен китайски дисидент и писател, поздрави Мингхуей за наградата. Той каза, че това показва важността на последователните усилия на практикуващите Фалун Гонг да разкрият жестокостта и да прекратят преследването. Наградата е не само насърчаване на практикуващите Фалун Гонг, но и на всички китайци, които търсят свобода, каза той.

Джанг каза още, че се възхищава на работата на Мингхуей като платформа, която прави фактите широко достъпни и разкрива бруталността на ККП. Той допълни, че доброволците са положили големи усилия през годините и че наградата и признанието ще позволят на повече хора да станат наясно със ситуацията в Китай.

Сред всички преследвани от ККП групи, отбеляза той, практикуващите Фалун Гонг познават режима най-добре. Десетки милиони практикуващи са били потиснати през последните 22 години, но следвайки принципите на Истина-Доброта-Търпение, те остават верни на практиката си и са се жертвали безкористно за другите.

Пътешествие към къщи

Инженер в ИТ фирма в Тайван на име Ли е останал силно впечатлен, след като е прочел “20-годишното преследване на Фалун Гонг”. От съчувствие към малтретирането на практикуващите за тяхната вяра до постоянството на практикуващите, Ли решава да започне да практикува Фалун Гонг.

Ли каза, че книгата е значим исторически запис. Той споделя, че винаги, когато мисли за това, че практикуващите страдат изключително много, само защото се опитват да бъдат по-добри граждани, се просълзява. В общество, изпълнено с морална дегенерация, казва той, малко хора са в състояние да отстояват своите принципи като практикуващите Фалун Гонг.

Китай има дълга история на традиции и вяра. Ли се надява повече хора да имат шанса да прочетат тази книга и да придобият ясно разбиране за ККП и вредата, която тя е нанесла на китайската цивилизация. „Това ще помогне на всички нас да открием кои сме и къде принадлежим“, заключава той.

Източник/ци: Minghui Report on Persecution of Falun Gong Wins Independent Publishing Award | Falun Dafa - Minghui.org

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!