Мъж умира от туберкулоза, развита по време на затворническа присъда заради вярата си

От кореспондент на Minghui в провинция Шанси, Китай

(Minghui.org) Жител на окръг Янчуан почина от туберкулоза през април 2018 г., само шест месеца, след като е бил освободен от изтърпяване на 18-месечен срок на лишаване от свобода заради това, че не се отказва от вярата си във Фалун Гонг. Той бе на 50 години.

Фалун Гонг, известен още като Фалун Дафа, е дисциплина на ума и тялото, преследвана от комунистическия режим от 1999 г. насам.

Г-н Гао Шиюан е бил диагностициран с туберкулоза скоро след като е бил приет в затвора. Докато се лекува в затворническата болница, охранаителя Джан Жонгюи продължава да се опитва да го накара да се откаже от Фалун Гонг чрез интензивно промиване на мозъка и принуда. Състоянието на Гао не се подобрява нито по време на задържането му, нито след освобождаването му.

Г-н Гао е арестуван през април 2016 г. на автогара в град Сиан, след като полицията е открила в багажа му няколко Фалун Гонг книги и някои банкноти с надпис „Фалун Дафа е добър”.

Тъй като всички медии са строго контролирани от комунистическия режим, много практикуващи Фалун Гонг се обръщат към креативни начини за разпространение на информация за преследването, включително писане на съобщения на хартиен носител.

Един месец след ареста на г-н Гао няколко полицаи отиват в района му на местоживеене в квартал Чанг'ан, разлепват негови снимки и искат от местните жители да предоставят информация за него.

По-късно г-н Гао бе осъден на 18 месеца в затвора Вайнан от Районен съд Бакяо.

Три присъди в принудителния трудов лагер заради вярата му

Г-н Гао започва да практикува Фалун Гонг през 1998 г. и придава на това заслугата за подобряването на неговото здраве и характер.

След като комунистическият режим издава заповед за национално потискане на Фалун Гонг през 1999 г., на г-н Гао биват наложени три присъди за принудителен трудов лагер заради това, че твърдо отстоява вярата си.

Г-н Гао е арестуван за пръв път през септември 1999 г., когато заминава за Пекин, за да апелира за Фалун Гонг. През следващите две години е бил задържан в принудителния трудов лагер Заозие и е подложен на интензивно промиване на мозъка, тежък труд и принудително хранене.

Той бил арестуван и върнат отново в трудовия лагер, когато отишъл в Синян Сити да потърси практикуващ, който бил задържан там заедно с него. Г-н Гао провежда гладна стачка, за да протестира срещу произволното си задържане за няколко месеца след което бива освободен.

Г-н Гао е арестуван за трети път, докато закусва на 28 януари 2009 г. Полицията претърсва дома му и конфискува книгите на Фалун Гонг, музиката за упражнения и повече от 3000 юана в брой. Неговата сляпа, 85-годишна майка е травматизирана от полицейската бруталност.

Охраната в центъра за задържане в окръг Янчуан нарежда на задържаните да го бият, когато той отказва да сътрудничи на искането им да наизусти правилата на центъра за задържане. Тялото му били покрито със синини.

Когато провежда гладна стачка в знак на протест срещу побоите, охраната наредила на затворниците да го хранят насилствено.

По-късно той е изпратен за втори път в принудителния трудов лагер Заозие и след това е преместен в принудителния трудов лагер в Гужен, където е бил подложен на побои за отказ да се откаже от Фалун Дафа.

Не след дълго, полицията го арестува отново и го държи в Центъра за промиване на мозъци Шуанпингюан в продължение на три месеца и половина през август 2014 г., преди да каже на семейството му да си го прибере у дома. Полицията конфискува повече от 15 000 юана в брой от дома му.

Китайска версия

Защо Фалун Дафа е преследвана в Китай?

Източник/ци: Shaanxi Man Dies from Tuberculosis Developed During Imprisonment for His Faith | Falun Dafa - Minghui.org

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!