Каква е тайната на магическите ефекти на медитацията върху здравето?

В чём секрет волшебного воздействия медитации на здоровье?
Медитация. Фото: falundafa-dc.org

Енергията, излъчвана от хора, достигнали високо ниво в медитацията, е стотици, а понякога и хиляди пъти по-висока от тази на обикновените хора.

1. Невероятни гама вълни

Неврологът Ричард Дейвидсън от Станфордския университет изследва енергията, излъчвана от медитиращи тибетски монаси през 2004 г.

Дейвидсън изследва някои от физическите характеристики на най-добрите ученици на Далай Лама, които практикуват медитация от 15-40 години. Той измерва гама вълните, произведени от мозъка им, с помощта на електроенцефалограф и сканиране на мозъка.

Контролна група, състояща се от хора без опит в медитацията, също е изследвана след едноседмично обучение.

Последовательница Фалунь Дафа занимается медитацией. Фото: Jeff Nenarella/Epoch Times

Jeff Nenarella/Epoch Times

Гама вълните имат висока честота и се считат за една от най-важните вълни на електрическа активност в мозъка. Производството на гама вълни изисква хиляди нервни клетки да работят синхронно на висока скорост. Гама вълните, излъчвани от монасите, са с най-висока активност и с най-голямата амплитуда, документирана някога в историята, установява Дейвидсън.

Движението на гама вълните било също така по-подредено от това на десетте доброволци, които не се занимават с медитация.

В допълнение, опитът показва, че медитацията води до положителна промяна във физическата структура на мозъка, предотвратяваща намаляването на обема на сивото вещество.

Загубата на сиво вещество засяга много мисловни процеси: контрол върху емоциите, импулсите, мислите, движенията и други. Това се дължи на факта, че в състава на сивото вещество има опашато ядро, което контролира тези процеси.

2. Инфразвуковите вълни, излъчвани от майсторите на чигонг, са 100-1000 пъти по-високи от тези, излъчвани от обикновените хора

През 1998 г. професор Лиу Янгфанг (Liu Yangfang) и десетки американски учени провеждат изследвания върху енергийната активност на майсторите на чигонг в Китай.

Чигонг е общото наименование на древни практики, които подобряват енергията на тялото и ума на човек чрез медитативни упражнения. Според чигонг умът и тялото са едно цяло. Известно е, че чигонг е полезен за здравето.

По време на изследванията си Лиу установява, че майсторите на чигонг излъчват силен поток от инфразвукови вълни, 100 или дори 1000 пъти по-силен от този на обикновените хора.

Дори начинаещи, които са практикували чигонг само за няколко седмици, са излъчвали 5 пъти повече инфразвукова енергия, отколкото преди практиката.

Подобно проучване е проведено от Пекинския институт по традиционна китайска медицина през 1988 г. Установено е, че енергията чи, излъчвана от чигонг майсторите, се проявява отчасти под формата на инфразвукови вълни. Тя е 100 пъти по-силна от тази на хора, които не практикуват подобна практика.

И двете проучвания са документирани от Китайския институт за обществено здраве.

Вебинар по цигун бесплатно

3. Монасите не замръзват в условия, в които другите биха замръзнали

Експеримент в северна Индия с участието на тибетски монаси е описан във вестник на Харвардския университет.

Монасите, облечени в леки дрехи, били поставени в стая с температура от 4 градуса. Те влезли в състояние на дълбока медитация. На раменете им бир поставен плат, напоен със студена вода.

Обикновен човек при такива условия би изтръпнал от студа. Освен това спадът на телесната температура може дори да доведе до смърт, обяснява статията.

Температурата на телата на монасите обаче не се променила и мокрият плат е изсъхнал върху тях. След това те били покрити с нова мокра кърпа, напоена с още по-студена вода.

За седем часа три такива парчета студена, мокра кърпа изсъхнали на всеки от монасите.

pixabay.com\public Domain

„Будистите са на мнение, че реалността, в която живеем, не е единствената. Има и друга реалност, до която можем да стигнем, ако спрем да се поддаваме на влиянието на емоциите и ежедневния си свят. Будистите вярват, че това състояние на съзнанието може да бъде постигнато чрез правене на добро на другите и чрез медитация“, казва Хърбърт Бенсън, който изследва техниката на медитация в продължение на 20 години.

Той казва, че топлината, излъчвана от телата им, е само страничен ефект от медитацията.

Проведени са много подобни експерименти с медитатори, показващи, че някои от тях отделят големи количества енергия, която може да бъде измерена. Те също така могат да контролират метаболизма си и други физиологични процеси.

4. Изумителен лечебен ефект

Много практикуващи медитативната практика Фалун Гонг (Фалун Дафа) са се излекували от сериозни хронични заболявания.

Фалун Гонг е духовна практика, която включва култивиране на ума и тялото. Нейните три основни принципа са Истина-Доброта-Търпение.

Журналистката Лара К. Пален, пишеща по здравни теми,  интервюира няколко практикуващи Фалун Гонг през 2000 г. Статии с тях са публикувани в CBS Health Watch.

39-годишният Сен Янг от Чикаго страдал от хроничен хепатит.

"Лекарят директно ми каза: "Няма ефективни лекарства за вашето заболяване. Ще страдате от него до края на живота си", казва той в интервю за Пален.

След това той започнал да практикува Фалун Гонг. След известно време той трябвало да премине медицински преглед. Всички 32 тестови показателя били нормални, включително тези, които били пряко свързани с болестта му.

„От самото начало физическото ми състояние се промени много. Когато ходех, чувствах, че тялото ми е много леко, сякаш мога да полетя“, казва той.

Практикуващите Фалун Гонг подчертават, че лечението на болестите не е целта на практиката. Това е просто естествен ефект, който е в резултат на промени в духовното състояние и упражненията за медитация, които увеличават енергията в тялото.

Джи Пинг Колауч, 43-годишен практикуващ Фалун Гонг, обяснява на Пален:

"Когато човек не е в хармония със сърцето си, това води до болести."

Източник/ци: В чём секрет волшебного воздействия медитации на здоровье?

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!