Древни легенди за боговете на епидемиите

(Minghui.org) В китайската традиционна култура хората имат страхопочитание към различни богове, като боговете на реките, на планините, на гръмотевиците, на земята и т.н.

Смята се, че боговете отговарят за всичко на Небето и Земята, а легендите за тях се предават от поколение на поколение. Много хора също са виждали съществуването на богове в сънищата си или в реалния живот.

Император Уен от Суй се среща с боговете на епидемиите

Народните записи за боговете на епидемиите започват по времето на династията Суй (581-619) в Китай. Според „San Jiao Yuan Liu Sou Shen Da Quan“ (даоистко издание, за което се твърди, че е писано по времето на династията Мин, което събира легенди за светци и богове в конфуцианството, будизма и даоизма и предлага някои ценни препратки към изследването на теологии и народни богове в древен Китай), през шестия месец от управлението на император Уен от Суй, във въздуха са се появили пет гигантски фигури, на около 30 до 50 фута над земята. Те са носели одежди в пет цвята и всеки е държал предмет или два в ръцете си, включително черпак и буркан, кожена чанта и меч, ветрило, чук и огнище.

„Кои са тези богове?! Какво правят тук?" - попитал смаяният император своя старши секретар Джан Джурен.

„Те са петте богове, одобрени от Нефритовия император на Небето, отговарящи за епидемиите в различни сезони“, отговорил Джан Джурен, „Сега сме пред неизбежна епидемия.“

И действително, опустошителна епидемия опустошила земята по-късно същата година и много хора загинали в резултат на това.

Император Уен от Суй размишлявал върху себе си и поправял грешките си в управлението. Той също така наредил на слугите си да построят храм за поклонение и да принесат жертви на тези пет богове.

Тази традиция продължава и в династиите Тан и Сонг, с общоприетото убеждение, че петимата богове са изпратени от небесния император да разпространяват болести в човешкия свят като форма на наказание за човешките грешки.

Семейството на Гуан Ширен е пощадено от болестната епидемия

Гуан Ширен (1045-1109), висш съдебен служител в епохата на Северен Сонг, също е имал среща с боговете на епидемиите, когато е бил студент. Те му казали, че ще разпространят болест на Китайската Нова година, но семейството му ще бъде пощадено.

Боговете на епидемиите също му обяснили защо семейството му ще бъде в безопасност: „Три поколения от семейство Гуан са извършили много добри дела и са натрупали много добродетели. Те винаги се опитват да спрат другите да не правят лоши неща и хвалят онези, които вършат добри дела. Следователно те ще бъдат пощадени по време на епидемията."

Семейството на Гуан наистина остава живо и здраво през цялата епидемия.

Епидемиите имат очи

В традиционната китайска култура се вярва, че когато човешкият морал се е разпаднал до някаква степен, Небето ще накаже хората с бедствия като предупреждение да спрат да падат още по-ниско.

Древните записи за епидемии показват, че хората, които са били добри и с възвишен морал, обикновено са били в безопасност и щастливи, докато тези, които са били лишени от съвест и са били морално покварени, са се срещали със съответното наказание. Точно въз основа на такава причинност хората понякога казват, че „епидемиите имат очи“.

Както казва една древна поговорка: „Хората, които вършат добри неща, ще бъдат благословени от Небето, докато тези, които вършат лоши неща, ще понесат дължимото наказание.”

Налична китайска версия

Как да оцелеем пандемията и мерките

Връзката между здравето и морала

Радио-тайната на ДНК (+Видео)

Защо тези хора в „близък контакт“ със страдащи от Covid-19 не са заразени?

ПОВЕЧЕ...

 

Източник/ци: Ancient Legends about Plague Gods | Falun Dafa - Minghui.org

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!