Учител умира 10 дни преди изтичане на затворническата му присъда, а семейството подозира, че са отнети органите му

(Minghui.org) Мъж, който е арестуван през май 2015 г. заради вярата си във Фалун Гонг, почива само 10 дни преди да изтече петгодишната му затворническа присъда. Семейството на г-н Пан Шуджун, който е от град Шиджоу, провинция Дзянсу, подозира, че 55-годишният мъж е бил убит заради органите му.

Фалун Гонг, известна още като Фалун Дафа, е духовна и медитативна дисциплина, преследвана от китайския комунистически режим от 1999 г. насам. През последните 22 години безброй практикуващи са арестувани, затворени и измъчвани, заради поддържане на вярата си. Доклади от свидетели и китайски лекари разкриват също, че голям брой практикуващи Фалун Гонг в затвори и други места за задържане са били убити заради техните органи, които се продават и трансплантират в държавни и военни болници с цел печалба.


Г-н Пан Шуджун

На 8 ноември 2020 г., 10 дни преди планираното освобождаване на г-н Пан от затвора Хонгзеху, семейството му бива извикано в затвора, за да го „посети“. Когато пристигат там, те виждат тялото му в моргата. Лекар от затвора показал един от органите му на семейството му (подробности са неизвестни), казвайки, че са направили аутопсия и са установили, че той е починал от инсулт.

Семейството на г-н Пан не приема това обяснение и подозира, че той е бил убит заради органите му, тъй като е бил подложен на интензивни изследвания и тестове по време на първата си затворническа присъда между 2002 и 2010 г. Те вярват, че информацията му се е съхранявала в база данни за съвпадение на органи и той е избран, след като през 2015 г. е осъден за втори път на затвор.

Когато затворническите власти предлагат на семейството му обезщетение, те първоначално не го примат и настояват да подадат жалба срещу затвора. След като са подложени на натиск от общинските и селските власти, те по-късно отстъпват.

Трупът на г-н Пан е кремиран три месеца по-късно и той е погребан в гробището в селото си. Семейството му отказа да разкрие пред кореспондента на Minghui колко компенсация са получили от затвора.

За последно г-н Пан бива арестуван вечерта на 19 май 2015 г. от полицията, когато се прибира вкъщи. Когато го държат в ареста на окръг Пей, няколко пазачи го бият с гумени палки, след като го виждат да прави упражненията на Фалун Гонг. След побоя той не може да ходи сам и трябва да бъде носен.

През 2016 г. г-н Пан е осъден от окръжния съд в Пей на пет години и половина и отведен в затвора Хонгзеху, където в крайна сметка е преследван до смърт.

Начало на практикуване на Фалун Гонг

Г-н Пан, учител по английски в средното училище, започва да практикува Фалун Гонг през август 1996 г. Неговият хроничен ринит, отит на средното ухо и проктит скоро изчезват. Дясната му тазобедрена става била силно скована от операция преди 30 години, но той става по-гъвкав, след като започва да прави упражненията на Фалун Гонг и успява да медитира повече от час с крака в пълна лотосова позиция.

В училище г-н Пан често преподавал допълнителни часове, за да помогне на учениците. Той дори се свързва с издателите, за да намали цената на учебниците. У дома семейният му живот става много хармоничен. Те живеели в жилищна сграда с лоша звукоизолация и често чували съседите да се карат. Но съседите му веднъж казали, че са изумени, че никога не са чували семейството на г-н Пан да се кара.

През есента на 2014 г. г-н Пан вижда мъж, лежащ на улицата. Той отива при него и открива, че е пиян и е пострадал при катастрофа. Господин Пан се опитва да го събуди, но не успява. По предложение на друг пешеходец той открива мобилния телефон на мъжа в джоба му и се свързва със семейството му.

Господин Пан изчаква, докато линейката откарва мъжа. Пешеходката, която също остава, казва на други минувачи, че тя е била там като свидетел, и че не господин Пан е ударил човека. Тя казала, че е толкова рядко, че все още има хора, които са готови да помогнат на други при такива обстоятелства, тъй като много добри самаряни в Китай в крайна сметка са обвинявани, че са извършители и са принуждавани да плащат медицинските разходи на ранените.

Тормоз след началото на преследването

Когато комунистическият режим за първи път започва преследването на Фалун Гонг през 1999 г., полицията често тормози г-н Пан и обира дома му. Понякога го отвежда посред нощ и го разпитва.

Тъй като г-н Пан отказва да напише изявления, че се отриче от Фалун Гонг или да предаде книгите си за Фалун Гонг, ръководството на училището му забранява да преподава в продължение на година и половина и го задържа в център за промиване на мозъци.

По-късно училището му казва, че може да се върне на работа, но не му е позволено да преподава. На срещи на персонала те го подлагат на сесии за „унижение и борба“, в които той бива унижаван и критикуван. През уикендите, празниците или училищните ваканции той е бил принуждаван да остане в училището. Когато се случват някакви големи политически събития в града, училищните ръководители също го задържат в училището за една нощ и не го пускат да се прибере в къщи.

През юли 2000 г. г-н Пан е произволно задържан в училището няколко дни. Джи Чуанмин, директорът, го докладва на полицията в средата на юли. Началникът на полицията Донг Лисуо и полицаят Джан Зонджиян разпитват г-н Пан и го държат в полицейското управление цяла нощ, преди да го освободят на следващата сутрин.

С постоянната пропаганда, разпространявана от Управление 610, както г-н Пан, така и семейството му живеят в огромно напрежение и той почти претърпява психически срив.

Задържан в Център за промиване на мозъци

В началото на февруари 2001 г., няколко седмици след като държавната телевизия излъчва измамата със самозапалването на Тянанмън, Г-н Пан е арестуван и отведен в Центъра за промиване на мозъци в Центъра за задържане на окръг Пей.

Известен за външни лица като „Учебен център за законово образование“, всички задържани там практикуващи Фалун Гонг са подложени на изтезания и принуда, предназначени да ги накарат да се откажат от вярата си.

Г-н Пан е задържан в Центъра за промиване на мозъци близо година. Заплатата му (10 000 юана) е спряна от Управление 610. В опит да отслабят волята му и да увеличат натиска, властите принуждават семейството и близките му приятели да се опитат да го убедят да се откаже от Фалун Гонг.

Тъй като международният натиск върху този център за промиване на мозъци започва да се увеличава шест месеца по-късно, той е преместен в правителствения комплекс в град Хутун. Г-н Пан и петима други практикуващи са преместени също на новото място. В допълнение към продължаващото промиване на мозъци, властите ги принуждават да отглеждат зеленчуци и да практикуват Тай Чи (за да пречат на тяхната практика на Фалун Гонг).

Осъден на девет години

Г-н Пан и двама други практикуващи, г-н Цао Хокун и г-жа Уанг Синчун, избягват от Центъра за промиване на мозъци през декември 2001 г. Управление 610 на окръг Пей обявява награда от 200 000 юана за докладването им и изпраща стотици местни полицаи да ги намерят и заловят.

Осем месеца по-късно г-н Пан е арестуван в град Бенгбу в близката провинция Анхуей. Докато го държат в хотел в Бенгбу, полицията го бие и лицето му се подува. През следващите няколко дни той е отвеждан в два различни хотела и разпитван. По-късно полицията го задържа в Центъра за задържане на окръг Фън в град Суджоу. На него му е забранено да прави упражненията на Фалун Гонг и е принуден да прави кошници за плодове. През това време Ли Чуанчжун и Конг Лингхуа от Отдела за вътрешна сигурност са го разпитвали два пъти.

Г-н Пан е преместен от Центъра за задържане на окръг Фън в Центъра за задържане на окръг Пей през декември 2002 г. Охраната го претърсва и го принуждава да носи униформата на центъра за задържане и да рецитира правилата на затвора. Не му е позволено да прави упражненията на Фалун Гонг.

Скоро след това окръжната Прокуратура  в Пей одобрява ареста му. Той е съден в окръжния съд на Пей през юли 2003 г. Прокурорът не му позволява защита.

По-късно г-н Пан е осъден на девет години. Той обжалва присъдата, но Междинният съд на град Суджоу потвърждава първоначалната му присъда без изслушване. Никога не му е даден официален документ за това решение.

Измъчване в затвора

В края на септември 2003 г. г-н Пан е преместен от ареста на окръг Пей с белезници и окови в затвора Хонгзеху.

В затвора господин Пан е бил подложен на побоища, продължително лишаване от сън, ограничена употреба на тоалетна и насилствено хранене. През зимата полицията излива студена вода в дрехите и обувките му. Понякога те изливат вряла вода на краката му. Веднъж е закопчан с белезници за рафт на склад с ръце зад гърба в продължение на часове. Той също е вързан със специално направен колан, който да държи ръцете му плътно около кръста. По друг повод пазачите му прилагат задшаваща хватка и едва не го задушават.

През 2008 г., тъй като г-н Пан отказва да отговори на поименно повикване, затворникът Джан Лей го хваща за врата под мишница и го влачи над десет метра, почти задушавайки г-н Пан до смърт.

Между февруари и май 2009 г. г-н Пан провежда гладна стачка в знак на протест срещу преследването и поисква незабавното си освобождаване. Вместо да се откажат от изтезанията, охраната започва деветмесечна програма на интензивни изтезания.

Те го бият непрекъснато, прилагат му насилствено хранене и не му дават да спи с дни наред. Лицето му се подува и устата му започва да кърви. Понякога пазачите подбуждат затворниците да го влачат по земята в кръгове. При други сесии на мъчения те го заливат със студена вода или покриват устата му и изливат вода в носа му.

Когато господин Пан бил много слаб и изнемощял, затворниците го завързвали за леглото, слагали люти подправки по устата му, инжектирали вода в носа или очите му, лепели очите му с тиксо или пъхали сламки в ноздрите му. Един затворник го хванал за главата и я издръпал, причинявайки сериозни увреждания на врата му.

След девет месеца мъчения, кръвното налягане на г-н Пан паднало рязко. Сърцето му било толкова слабо, че понякога дори не се усещало как бие. Той също така започнал да страда от краткотрайна загуба на паметта и понякога не можел да си спомни неща, които са се случили в същия ден. Веднъж припаднал, когато се навел, за да издърпа плевели като част от принудителния труд и отнело известно време преди да се съвземе.

Тревожни здравни изследвания

Когато г-н Пан е близо до смъртта от изтезанията, Ган, председателят на затворническата болница, го подложил два пъти на електрокардиограми. Охранителите го откарали в градската болница на Сичуан за изследвания. Направили му и още един тест за чернодробната функция. Охраната никога не давала обяснения за какво става въпрос при тези изследвания и лекарите никога не са обсъждали резултатите с него.

Сестрите също често взимали кръв от него и от други затворници, докато охраната стояла наблизо с електрически палки.

Честите и обширни здравни прегледи накарали г-н Пан и семейството му да се замислят дали той не е обект за събиране на органи.

С увреди на сърцето, врата и гърба, г-н Пан е освободен през ноември 2010 г. Той едва преживява първия си затвор; но не успява да преживее втория.

Тормоз преди последния арест

Започвайки през април 2015 г., месец преди последния му арест, служителите на полицейското управление Пей Ченг започват пак да тормозят г-н Пан у дома му и съпругата му в работата й. Служителят Джан Чан и още петима спират г-н Пан в коридора на жилищната им сграда около 20:00 часа на 13 април и се опитват да го снимат. Заповядали му да предаде мобилния си телефон и настоявали да претърсят апартамента му, но г-н Пан не се съгласил. Той казал, че тормозът ще изплаши семейството и съседите му. След близо едночасов застой полицията си тръгнала.

Полицай Джанг и друг един офицер отново тормозили г-н Пан в 14:00 ч. на 4 май 2015 г. Те чукали и на вратите на съседите му и искали личната им информация. Няколко от съседите му били ужасени.

Информация за връзка с извършителите:

Затвор Hongzehu: + 86-527-86478123 Клон за администрация на затвора: + 86-527-86478069, + 86-527-86478072 Zhai Hongju (翟 洪 举), директор, Клон на администрацията на затворите: + 86-527-86478069, + 86-527-86478072, + 86-13511790345 (мобилен телефон) Zhou Shengcai (周 生 才), директор, клон на администрацията на затворите: + 86-13852835916 Hu Juqiu (胡 居 求), служител, клон на администрацията на затворите: + 86-527-86478069, + 86-527-86478072: клон за образователна реформа: + 86-527-86478075, + 86-527-86478076 Cao Xinhong (曹 新 红), офицер, клон за образователна реформа: + 86-13611572127 (мобилен телефон) Sun Yun (孙 运), психолог, нает от затвора за „трансформиране”на практикуващи: + 86-527-86478078 Dong Libao (董 立 宝), психолог, нает от затвора за „трансформиране“ на практикуващи: + 86-527-86478078

Източник/ци: Schoolteacher Dies 10 Days Before Prison Term Ends, Family Suspects Organ Harvesting - Minghui.org

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!