Фактори, влияещи върху здравето ни, съгласно древни китайски мъдрости

(Clearwisdom.net) Зиксия и Зенгзи са били ученици на Конфуций. Един ден те се срещнали на улицата. Зенгзи внимателно огледал Зиксия от главата до петите и го попитал: "В миналото имаше много заболявания и винаги беше слаб и немощен. Изглежда, че си наддал на тегло и изглеждаш също енергичен." Зиксия с радост отвърнал: „Наскоро спечелих битка, така че се чувствам много щастлив и в резултат на това напълнях“.

Не разбирайки го, Зенгзи попитал: "Какво искаш да кажеш?" Зиксия отговорил: „Един ден четох учебниците за Яо (2353 - 2234 г. пр. н. е.), Ю (21 век пр. н. е.) и Тан (15 век пр. н. е.) След като прочетох какви са техните възгледи за нравствеността, приятелството и лоялността, открих, че оценявам техните възгледи и искам да бъда добър човек. Но когато вървях по улицата и виждах толкова съблазнителни неща, и наблюдавах хората, живеещи в лукс, желанието ми за материални неща се стимулираше и исках да спечеля повече пари. Тези две противоположни мисли постоянно се сблъскваха в съзнанието ми и не можех да намеря покой. Не можех да се храня или да почивам добре, отслабнах и се сдобих с много заболявания.”

"Кой спечели битката?" - попитал Зенгзи. Зигсия бързо отговорил: "Възгледите на Яо, Ю и Тан за нравствеността, приятелството и лоялността спечелиха. Както виждаш, вече съм напълнял."

Всъщност от древни времена до наши дни е имало много мъдреци на добродетелта, които са осъзнали, че егоистичните желания на хората са форма на материална субстанция - субстанция, която е нечиста. Това нечисто вещество допринася за човешките заболявания. Когато човешките същества преследват лична изгода, тази нечиста субстанция непрекъснато се натрупва в тялото и причинява заболявания.

Ако човек може да преодолее егоизма и други лоши мисли, да гледа с лекота на парите и материалните неща, да устои на човешките изкушения и да прави нещата естествено, вместо за лична изгода, човек ще се асимилира с характеристиките на Вселената. Тогава мисленето и съзнанието на човек ще се извисят и материята на тялото му също ще се издигне. Човек ще може да достигне състояние без болести или състояние на незначителни заболявания.

Източник/ци: Ancient Cultivation Story: Factors Affecting Health | Falun Dafa - Minghui.org

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!