Китай стана „затвор“: Пекин засилва сигурността преди празнуването на стогодишнината

Китайските власти засилват мерките за сигурност в цялата страна, особено в столицата Пекин, преди честването на стогодишнината на китайската комунистическа партия (ККП) на 1 юли.

Китайски гражданин каза, че Китай е превърнат в „затвор“.

100-годишнината от основаването на ККП ще бъде велик повод и китайският лидер Си Дзинпин ще произнесе реч, обявиха властите на 23 март.

Преди съобщението ККП въведе серия от строг контрол, за да „поддържа социална стабилност“, което е терминът, използван от режима, за да оправдае своето тоталитарно управление на Китай.

На 20 март 18 ведомства, включително Министерството на гражданските въпроси, Централният отдел за пропаганда и Централния комитет по политически и правни въпроси, съвместно започнаха три и половина месечна специална кампания за потискане на „незаконни социални организации”. Държавната медия Синхуа съобщи, че са идентифицирани и подложени на разследване над 500 „нелегални социални организации“.

На 24 май районният комитет на Тянанмън обяви, че от 25 май до 1 юли площад Тянанмън и околните райони ще бъдат затворени за „строителство“ за голямото тържество; от 23 юни до 1 юли площад Тянанмън ще бъде напълно затворен.

На 31 май Общинското бюро за обществена сигурност в Пекин обяви, че автоматичното подновяване на разрешителното за пребиваване в Пекин и картата за регистрация на пребиваването в Пекин ще бъдат прекратени от 1 юни.

Бюрото по сигурността заяви, че жителите от други градове трябва да кандидатстват за удължаване на разрешителното си за пребиваване (карта). В противен случай разрешителното ще бъде спряно, ако е било просрочено за един месец и ще бъде отменено, ако е било просрочено за шест месеца. Този ход би затруднил непостоянните жители на Пекин да останат да живеят в града.

На 11 юни общинското правителство на Пекин издаде забрана за полети от 13 юни до 1 юли. Девет области, включително Дунчен, Сичен, Чаоянг, Хайдян, Фенгтай, Шиджингшан, Фаншан, Тунжоу и Даксин, ще бъдат определени като „зони с ограничен полет.”. Всякакви летящи обекти, като дронове и гълъби, са забранени. В Пекин гълъбите обикновено се отглеждат като домашни любимци и се държат в къщи.

Г-н Уанг, жител на Шанхай, каза пред The ​​Epoch Times, че Китай е като „затвор“ с пълно наблюдение на обществеността. „Видях няколко вносители на петиции и те бяха спрени, преди да стигнат до Пекин.“ Вносителите на петиции са граждани, които имат оплаквания, които искат да представят пред централните власти.

Той каза: „Съобщения се публикуват в интернет. Сега [ККП трябва] да поддържа стабилност. Не ходете в Пекин. Влаковете, самолетите, магистралите и мобилните телефони се контролират. Има слоеве и слоеве на сигурността. Камерите са навсякъде. Къде можете да отидете? Безполезно е да ходите някъде, те ще ви спрат наполовина път. Сега (в Пекин) дори на гълъбите е забранено да летят, забранени са всички летящи обекти. Изглежда, че има невидима мрежа във въздуха и на сушата, и никой не може да я избегне."

Анонимен източник в Китай предостави видео на The Epoch Times, показващо шест души охрана в движещ се автобус в Пекин. Те са с червени ленти на ръката, които съдържат устройство, наблюдаващо движението на всеки пътник.

Потискане на дисидентите

Преди 32-ата годишнина от Кръвопролитията на площад Тянанмън на 4 юни, властите арестуваха дисидентите или ги принуждаваха да напуснат града от края на май. Воденото от студентите продемократично протестно движение от 1989 г. е чувствителна тема в Китай и ККП отрича, че е потискала насилствено  протестиращите. Ненaзовани източници в ККП съобщиха, че най-малко 10 000 души са били убити на този ден, според декласифициран британски кабел и декласифицирани документи на САЩ.

Продемократичните активисти Джан Йи, Жу Тао и Ли Йонг в град Ухан бяха принудени да „пътуват“ до други места, за да не могат да организират дейности или да публикуват коментари в социалните медии, за да не споменават за жертвите на Кръвопролитията на Тянанмън.

Дисиденти, включително Джан Уджоу и Уанг Айджун в град Гуанджоу, Чен Симинг в провинция Хунан и Ян Шаожен в град Гуейджоу, бяха арестувани около годишнината от Кръвопролитията на Тянанмън.

Уанг Айджун беше много активен в Twitter и често критикуваше китайските власти. Той беше арестуван на 28 май. Съпругата му Уанг Хенан публикува писмо в китайските социални медии на 30 май, призовавайки за освобождаването му.

Джан Уджоу беше арестуван, след като издигна публично транспарант с надпис „Не забравяйте 4 юни“.

Екранна снимка на Zhang Wuzhou от блога на Weiquanwang (Мрежа за защита на правата). (Екранна снимка на The Epoch Times)

Чен Симинг също беше арестуван на 5 юни за публикуване на снимка, на която държи табела с надпис „Честване на 31-ата годишнина на 4 юни“ от миналата година.

Екранна снимка на Chen Siming от блога на Weiquanwang (Мрежа за защита на правата). (Екранна снимка на The Epoch Times)

Пекинските дисиденти, включително Ча Дзиангуо и Ху Цзя, бяха изведени от града от властите преди 4 юни.

Базираният в САЩ коментатор по китайските въпроси Танг Джингюан заяви пред The ​​Epoch Times, че китайският режим провежда високопоставено честване на стогодишнината, защото ККП трябва да използва тази възможност, за да преувеличи т. нар. „принос“ към Китай и света, и за да създаде по-добър имидж за себе си пред международната общност.

Д-р Цин Джин, президент на Австралийския демократичен китайски фронт, каза, че ККП вече е на пътя, който води до самоунищожение и трябва да продължава да „вдига шум“, за да си дава кураж.

Той каза пред The ​​Epoch Times, „Сега, когато международната обстановка за ККП се влоши, тя трябва да направи шоу пред китайския народ, за да постигне политическия ефект на измамата, въпреки че вече е в задънена улица“.

„Тя [ККП] започна пандемия, която се разпространи по целия свят, временно облекчавайки контрамерките и стачките срещу администрацията на Тръмп, но оставяйки света опустошен. Може би светът ще се поучи от болката и ще потърси отговорност на Пекин. Така че ККП просто пиеше отрова, за да утоли жаждата си“, заяви Цин.

Въпреки усилията на режима, Цин каза, че т. нар. честване на стогодишнината няма да бъде добре прието от света, защото все повече хора осъзнават колко „зла“ е природата на ККП.

Източник/ци: China Has Become a ‘Prison’: Beijing Beefs up Security Ahead of Centennial Celebration
China Has Become A "Prison": Beijing Beefs Up Security Ahead Of Centennial Celebration | ZeroHedge

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!