5 нездравословни навика, които трябва да избягвате преди сън

Добрият сън може ефективно да поддържа всички вътрешни органи на тялото. Това е най-простият и удобен начин за поддържане на здравето.

Въпреки това, пазете се от лоши навици за сън, които причиняват изключителна вреда на тялото ви. Ако имате проблеми със съня, най-добре е да се откажете от тези пет лоши навика, за да подобрите здравето си.

5 навика за сън, които да прекъснете

1. Лягане ядосан

Гневът е разрушителна емоция за здравето, особено преди лягане.

Емоциите оказват значително влияние върху физическото ви здраве. Например, гневът е разрушителна емоция за здравето, особено преди лягане. Ядосването може да накара сърцето да бие бързо, а задъхването може да доведе до безсъние или да повлияе на качеството на съня.

Силните емоции като гняв също имат потенциал да нарушат сърдечния ритъм и могат да станат животозастрашаващи.

2. Поемането на твърде много храна

Традиционната китайска медицина вярва, че "ако стомахът не е в хармония, ще се чувствате неспокойни, когато спите". Ето защо, по това време, стомаха и червата трябва да бъдат отпочинали. Ако преяждате преди лягане, храносмилателната ви система ще трябва да работи извънредно, а неблагоприятните стимули, произведени по това време, ще бъдат предадени на мозъка.

3. Прекомерно упражнение

Мнозина вярват, че упражненията преди лягане могат да накарат човек да се чувства уморен и да заспи по-лесно. Въпреки това, твърде много упражнения преди лягане ще възбудят нервните клетки на мозъка, които контролират мускулната активност, което не е благоприятно за подобряване на качеството на съня.

Ако искате да предприемете стъпки към по-добър сън преди лягане, направете масаж и разтягане. По-долу са две разтягащи движения, които могат да се направят на леглото.

  • Съберете и изпънете краката, насочете стъпалата назад, хванете пръстите на краката си с двете ръце и бавно наведете тялото си надолу, докато големите сухожилия на бедрата ви се почувстват опънати.
  • Раздалечете и изпънете краката, насочете стъпалата назад, хванете пръстите на краката си с две ръце и наведете тялото си бавно. Не използвайте брутална сила и не бутайте умишлено тялото си към краката си. Просто го правете, докато сухожилия зад краката ви се почувстват разтегнати.

4. Пиене на чай

Чаят, особено зеленият, съдържа кофеин, стимулиращ централната нервна система. Ето защо е най-добре да пиете чай през деня. Пиенето на малка чаша топла вода преди лягане е много по-полезно. Но не пийте твърде много, или може да се наложи да ставате през нощта, което се отразява на съня ви.

5. Неправилни възглавници

Добрата възглавница е от съществено значение за добрия сън. Възглавница, която е твърде ниска, може да причини схванат врат, подута глава и подпухнали клепачи. Възглавница, която е твърде висока, може да повлияе на гладкостта на дихателните пътища и може да причини дискомфорт във врата, което ще повлияе на съня.

Препоръчва се да се купи възглавница, която може да следва линията на шията, като например здравна възглавница с форма на слитък с низина в средата и задигната в краищата.

Този вид възглавница има силна еластичност и е лесна за възстановяване. Тя може да контролира добре стойката ви по време на сън, да поддържа и защитава шийните прешлени и да позволи на шийните прешлени да си отпочинат по-добре. Височината на възглавницата може да бъде избрана според вашата ситуация.

Здравословен начин на живот: Фалун Дафа

Източник/ци: 5 Unhealthy Habits to Avoid Before Sleeping - Nspirement

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!