Следвайте "Буднаера" в Телеграм

СЗО: Хидроксихлорохин не се препоръчва за лечение на COVID-19

В своя публикация в British Medical Journal от 2 март, Световната здравна организация (СЗО) препоръчва да не се използва хидроксихлорохин за предотвратяване на инфекция от вируса на ККП (Китайска комунистическа партия), който причинява заболяването COVID-19.

СЗО събра международна група от експерти - състояща се от лекари, учени и четирима пациенти, излекувани от COVID - за преглед на данните от шест рандомизирани контролирани проучвания, включващи 6059 участници.

„Панелът прецени, че почти всички хора не биха сметнали това лекарство за полезно“, казват авторите на публикацията.

Хидроксихлорохинът - противовъзпалително и противомаларийно лекарство - е одобрен от Администрацията по храните и лекарствата (FDA) през 1955 г. за лечение и профилактика на малария. Предписва се и при лупус и ревматоиден артрит.

Регулаторната агенция първоначално даде на хидроксихлорохина разрешение за спешна употреба за лечение на COVID-19 през март 2020 г., но го отмени на 25 юни 2020 г., тъй като данните предполагат, че „е малко вероятно да бъде ефективен при лечението на COVID-19“.

Привържениците на хидроксихлорохина казват, че рискът от сърдечни неблагоприятни ефекти е нисък до никакъв, когато лекарството се прилага в по-ниски дози и с цинк.

„И така, какво открих за хидроксихлорохина при ранна употреба сред високорискови амбулаторни пациенти?“, казва д-р Харви Риш, професор по епидемиология в Йейлското училище по обществено здраве в показанията си на първото изслушване в Сената относно ранното амбулаторно лечение на COVID-19 на 19 ноември 2020 г. „Първото нещо е че хидроксихлорохинът е изключително безопасен."

„Здравият разум ни казва, че това лекарство, безопасно използвано в продължение на 65 години от стотици милиони хора в десетки милиарди дози по целия свят, предписано без рутинни скринингови ЕКГ, давано на възрастни, деца, бременни жени и кърмачки, трябва да е безопасно, когато се използва в началната фаза на вирусната репликация на заболяването, което в този момент е подобно на настинка или грип“, добавя той.

Цинкът и хидроксихлорохинът трябва да се предписват едновременно, за да има това антималарийно лекарство по-добър ефект при предотвратяване или лечение на COVID-19, особено в амбулаторни условия, тъй като цинкът блокира репликацията на ККП вируса, докато хидроксихлорохинът транспортира цинк в клетката.

„Вирусът е вътре в клетката, цинкът не може да влезе вътре в клетката поради биохимични причини, така че хидроксихлорохинът отваря вратата и пропуска цинка вътре“, каза д-р Владимир Зеленко, лекуващ лекар в Ню Йорк, пред телевизия NTD през май 2020 г.

Д-р Зеленко разработва свой режим на лечение, наречен Zelenko Protocol, състоящ се от хидроксихлорохин, цинк и азитромицин за лечение на пациенти с COVID-19. Той и екипът му показват, че ранното лечение на пациенти с COVID-19 с неговия протокол „води до пет пъти по-малко хоспитализации и смъртни случаи“. Ретроспективното проучване, обхващащо 141 пациенти, е рецензирано.

В различно ретроспективно наблюдателно проучване, публикувано в Journal of Medical Microbiology, включващо 932 пациенти, учените установяват, че „добавянето на цинков сулфат към хидроксихлорохин и азитромицин е свързано с намаляване на смъртността или хоспитализацията на пациенти, които не се нуждаят от лечение в интензивно отделение, но тази връзка не се наблюдава при пациенти, лекувани в интензивно отделение.“

От опитите, които панелът на СЗО прави, СЗО стига до заключението, че хидроксихлорохинът не показва значителна полза за предотвратяване на COVID-19. Но критиците казват, че констатацията не е категорична, тъй като нито едно от проучванията не включва цинк или се фокусира върху високорискови пациенти, които са най-засегнати от COVID-19.

Повечето от участниците са млади и здрави в пет от проучваниятана СЗО, със средна възраст между 33 и 41 години. В допълнение, три от проучванията използват високи дози хидроксихлорохин, водещи до по-високи нежелани ефекти спрямо плацебо групата.

Повече от половината от проучванията са прекратени преди тяхната крайна дата в резултат на това, че участниците са прекратили лечението си рано или е имало затруднения при записването на достатъчно доброволци. Има и ниско разпространение на COVID-19 по време на проучванията, проведени в началото на пандемията.

Повечето от тези проучвания също така показват, че не са наблюдавани „сърдечно-съдови събития“, включително анормални сърдечни ритми от хидроксихлорохин (HCQ).

„HCQ не е ефективен, когато се използва много късно с високи дози за дълъг период, ефективността се подобрява с по-ранна употреба и подобрено дозиране“, според сайта c19study.com, който проследява клиничните изпитания на хидроксихлорохин по цял свят.

Източник/ци: Hydroxychloroquine Not Recommended for Prevention of COVID-19: WHO

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!