ЕКСКЛУЗИВНО! Един от основателите на ДПС пред ПИК: Няма напрежение между Доган и Пеевски! Всичко е външна постановка - ударите идват от КГБ и от американците

Главчев увери Байдън: България е лоялен съюзник в НАТО

АВТОР:  ПИК

Проблем в ДПС между почетния председател Ахмед Доган и съпредседателя Делян Пеевски няма. Всичко е външна намеса, а двама души стоят зад разправиите в движението. Изключеният от парламентарната група Рамадан Аталай пък злоупотребява системно с уважението на Ахмед Доган.

Това каза в ексклузивно интервю пред ПИК и Соня Колтуклиева Гюрсел Алиев - председател на Сдружението на турците в Пловдив и страната и един от инициаторите за създаването на ДПС в Пловдив през 1990 г.

Ето и цялото интервю на Гюрсел Алиев:

Соня Колтуклиева: Г-н Алиев, всички се опитват да ни убеждават, че няма конфликт между Ахмед Доган и Делян Пеевски. Глупаво е, защото те не си говорят, не се срещат, двамата са се заобиколии със свои армии. Като познавач на историята на ДПС, какво се случва според вас?

Гюрсел Алиев: В цялата ситуация виновни са двама човека, които с една дума "Всичко“, се опитват по някакъв начин да създадат напрежение и да накарат почетния председател да ги защитава.

Какво значи дерибей? Кожодер. Кожодер значи този, който взима всичко от по-низшите. С тях, около себе си, това не е отсега, това е от 2005 г., един негодяй обикаля цялата страна, тъй като се води на пост, който държи определени лостови системи. Той винаги е толериран и по този начин създаде това напрежение. Неговото излизане, че е алианин, може да предизвика някакъв трус в Северна България.

Соня Колтуклиева: Кого имате предвид?

Гюрсел Алиев: Рамадан Аталай имам предвид. Това е основният мотив за неговата защита, че едва ли не защитава правата на алианите. Това не е така изобщо.

Соня Колтуклиева: Какво значи алиан?

Гюрсел Алиев: Алевит. Алевит на разговорен език значи казълбаш. Ние сме сунити мюсюлмани, а в Северна България са алевити. Това показва, че е удар от две централи срещу ДПС.

Соня Колтуклиева: Кои две централи?

Гюрсел Алиев: Така поне се очертава. От тези писма, фалшивите, за Анастасов, който даде една статия в "Капитал“, че Делян едва ли не е казал, че нещо се случва, това са неща, които излизат на бял свят.

Соня Колтуклиева: Кои са централите? За кои централи говорите?

Гюрсел Алиев: Ами говорим направо за КГБ, говорим за американските централи. Това напрежение не е създадено от ДПС. Това си е въшна постановка. И тази постановка е против евроатлантизма. Още от 2001 г. това понятие е възприето от ДПС. Но явно някои хора не искат ДПС да застане на тази позиция.

Соня Колтуклиева: Т.е., Ахмед Доган е на страната на Русия, а Делян Пеевски на страната на Америка, така ли да ви разбирам?

Гюрсел Алиев: Все още няма оформление, но в един такъв момент се появяват едни такива облачета.

Соня Колтуклиева: Не сте ли вие човекът, който си беше татуирал Ахмед Доган?

Гюрсел Алиев: Да. Още си стои! Ахмед Доган си е наш лидер! Пеевски е избран на Национална конференция. Доган го нарече дори феномен. Ние него го познаваме още, когато беше в младежката организация. Пеевски е много отпреди 2010 г. И в един момент някой завижда на успехите на ДПС.

Соня Колтуклиева: Как може Ахмед Доган - политик с толкова сериозен опит, да се поддаде на влиянието на Рамадан Аталай? Това звучи смехотворно, извинявайте...

Гюрсел Алиев: И за нас беше смехотворно, но виждате, че се получи. Ахмед е традиционалист, уважава старите депутати. Кой знае с какво са му пълнили главата на Ахмед. Просперитетът на ДПС започна през 2014 г. Това са 10 години.

Соня Колтуклиева: Защо пети ден Ахмед Доган продължава да мълчи?

Гюрсел Алиев: Ахмед така или иначе в даден момент ще вземе най-правилните решения, но създаването на лагери ще изиграе много лоша шега и ние без да искаме ще се хванем на въдицата и ще играем техните игри и няма да разбираме какво се случва.

Увеличаването на ромските, на турските, на родопските гласове, това е демографски срив. Около 10% от българите гласуват, 30% гласуват други. До десет години ДПС ще стане първа политическа сила... ДПС е стабилизатор, дава на всички правото да живеят при права и свободи.

Соня Колтуклиева: Кой е вторият човек, за когото споменахте?

Гюрсел Алиев: Джевдет Чакъров също... Руфат не мога да кажа, с Джейхан нямам връзки, за варненските момчета нямам идея. Но явно тези неща взимат превес. Ние не сменяме поколенията, някакъв процес да виждате? Няма! Просто има заключване на тези лица, те не са само двама, те са няколко, които използват по някакъв начин любовта на Ахмед Доган.

Соня Колтуклиева: А не е ли твърде много изолиран Ахмед Доган, за да знае какво се случва...

Гюрсел Алиев: Как ще е изолиран? Никога... Ахмед никога не е бил изолиран, защото Пеевски без него нищо не е правил. Пеевски всяко нещо, което е правил, винаги се е съгласувало с него, с цялата централа. Това е мероприятие, с което се цели дискредитирането на двамата.

А за срещата им... за тази среща нито ние, нито вие ще разберем. Убеден съм в това.

От 2009 г. ДПС не е участвала във властта. И тези обвинения срещу ДПС, някои партии си правят имидж и влизат с тях в парламента. "Възраждане“, ИТН, ГЕРБ, които постоянно говорят срещу Пеевски. Правят си имидж. Те ако ги няма ДПС, как ще влязат в парламента? Този монопол, който се създава и увеличението на гласовете на ДПС, създаде тази паника.

Соня Колтуклиева: Очевидно има проблем между Ахмед Доган и Делян Пеевски, така изглежда отвън, който всички се опитвате да покриете...

Гюрсел Алиев: Проблем не покриваме! Проблемът е несъотстветствие на мнения, несъответствие на новото със старото. Не става въпрос за взимане на ДПС, той Делян къде да се изкачи още? Поне три-четири пъти досега съм се обаждал на Ахмед Доган. Той казва, че няма отношение в процеса, че това не е негово дело, че е дошло отнякъде и трябва да се реши. Естествено, ще се реши.

Хора, които от години са излезли от ДПС, сега настройват турците срещу ДПС. Каква е тази глупост? Кога Ахмед е бил против Пеевски? Нали той ни каза да вървим след него? Нали той каза, че е феномен? Това са интриги, за да разделят Ахмед и Делян. Те заедно не могат един без друг. Доган е мислител-философ, той не таи лоши чувства към никого.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: ЕКСКЛУЗИВНО! Един от основателите на ДПС пред ПИК: Няма напрежение между Доган и Пеевски! Всичко е външна постановка - ударите идват от КГБ и от американците - Информационна агенция ПИК

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!