ДПС очаква с трепет изявлението на Доган, а изборът на шеф на ПГ бил противоуставен

Би Нюз

Всяко действие на Парламентарната група на ДПС се оказва нелигитимно, защото нейното еднолично ръководство се оказа противоуставно. Това излиза от думите на един от най-уважаваните политици у нас вътре и извън ДПС – бившият социален министър д-р Хасан Адемов, сегашен член на ЦОБ на партията.

“Те считат, че изборът на Пеевски е в разрез с устава на партията“, заяви Адемов и поясни какво има предвид: „Те чуват от трибуната, че с техните подписи е избран председател на парламентарната група. А всъщност твърдят, че са подписали празен лист“.

По този начин Адемов обясни какво има предвид т.нар група ДПС-Доган (верните на почетния председател 17 депутати на движението) в своята декларация вчера, в която обяви, че „Настоящото ръководство на ПГ не е избрано съгласно Устава на ДПС, поради което същото няма необходимата легитимност и не следва да взимаме участие в заседанията ѝ до произнасянето на позицията на Почетния председател д-р Ахмед Доган“.

Членът на ЦОБ на ДПС добави, че уставът на партията (чл.26) наистина повелява, че парламентарната група е функция на партията, т.е. трябва да има и двама съпредседатели на групата, както е в ДПС.

Според Адемов, ако съпредседателят Джевдет Чакъров бъде избран начело и на ПГ заедно с Пеевски, това ще е едно от решенията на проблемите.

„Двамата съпредседатели трябва да участват равнопоставено в преговорите за съставяне на правителство. Ако само един преговаря, тогава това е нелегитимно действие спрямо устава“, твърди Адемов.

Според него това не е първият сериозен трус в ДПС и посочи, че предишният подобен е бил с Лютви Местан, но „ДПС винаги оцелява, ще оцелее и този път“. Адемов говорил наскоро с Доган по телефона и каза, че почетният председател скоро ще направи изявление.

Той описа ДПС като свободолюбива партия и „имунната ѝ система реагира, когато има нарушения“. Не стана ясно защо от миналия ноември чак сега става известно как е бил избран Пеевски за председател на ПГ, а през януари стана и съпредседател на ДПС заедно с Джевдет Чакъров.

Изключеният от ПГ на ДПС Рамадан Аталай пък обяви пред БНР, че 17-те депутати няма да предприемат действия до очакваното изявление на Ахмед Доган:

„Парламентарната група ще върви по всички закони и правилника на парламента, което има днес. Не мислим да правим ексцесии или пък нещо, с което да изненадаме обществото и едва ли не да сме направили някакви неща, които да не са приемливи“, каза той.

Аталай обяви, че почетният председател на ДПС ще излезе с изявление „в най-близко време“ и „след това ситуацията ще се нормализира“.

Той заяви, че не се разпознава в квалификацията „деребеи“, които Пеевски обвини за напрежението в партията:

„От деребей да ти каже, че е деребей – и обществото няма да го приеме като деребей. Идеално ще се нормализират нещата, няма да има никакви проблеми. Само има едно такова – не може колеги, които се чувстват уплашени от всичко това, което са вършили досега, да продължават да говорят неистини и всички, които така – в един отбор вкупом, заедно – една сутрин тръгнаха, извадиха сабите и се оказаха, че са сами…“, каза още Аталай.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: ДПС очаква с трепет изявлението на Доган, а изборът на шеф на ПГ бил противоуставен - Би Нюз - Топ новини от България

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!